“Sürdürülebilir üretimle beyaz et sektörü güçlü”

İçindekiler

    “Sürdürülebilir üretimle beyaz et sektörü güçlü”

    Dünya kanatlı eti sektörü, 12. Dünya Kanatlı Eti Günü’nü kutluyor. Son birkaç yılda küresel zorluklardan geçildiğini vurgulayan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD- BİR)  Başkanı Naci Kaplan, “Bu zorlu zamanlarda öncelikle Türk halkına ve ihracat yaptığımız 90’dan fazla ülkedeki tüketicilere güvenilir, ulaşılabilir ve besleyici gıda tedarik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Sektörün gelecek 10 yıl piliç etinin tüketimindeki artma beklentisine bağlı olarak gelişmeye ve yatırımlarına devam etme eğiliminde olduğunu belirten Kaplan, “Beyaz et sektörü, sözleşmeli yetiştiricilik, çevreci uygulamalar ve kayıt altında yürüttüğü sürdürülebilir üretimle güçlü bir sektör” ifadelerinde bulundu.


    Beyaz et sektöründe %10,1 artış

    9 Mayıs 2024 tarihinde Bilimsel Tavukçuluk Derneği’nin Bursa Uludağ Üniversitesi iş birliğinde düzenlediği ‘Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi’nde Kaplan, küresel eğilimle paralel şekilde son yıllarda beklenen üretim artış yaşanmayan beyaz et sektörünün, 2024 yılının ilk iki ayında önceki döneme göre yüzde 10,1 artış gözlendiğini vurguladı. Kaplan, beyaz et sektörünün çiftlikten sofraya kadar yüksek standartlarda gıda üretmekten, araştırma-geliştirme çalışmalarına kadar, kırsal kalkınma amaçlı sosyoekonomik büyümenin, çevresel olumlu etkilerin desteklenmesinde ve gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Kaplan, bu işlevin sürdürülebilir çerçevede artan yatırımlarla devam edeceğinin altını çizdi.

    Türkiye’nin 2010 yılından beri yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme gösterdiğini dile getiren Kaplan, “Bugün dünya sıralamasında 8’inci sırada yer alarak ülkeye döviz kazandıran güçlü yapısını koruyor. Küresel anlamda hayvan sağlığını etkileyen krizler, ekonomik krizler ve pandemi gibi etkiler dışında süreğen bir büyüme trendinde olan sektörümüzde, 2023 yılı sonunda yurt içinde piliç eti kişi başı tüketimi 24 kilogram seviyesine yükseltti. Dünyadaki ortalamanın 17,3 kilogram olduğu göz önüne alınırsa bu sonuç oldukça iyi bir sonuç” diye konuştu.

    • 11 Mayıs 2024
    • 47
    • Haber

    Etiketler

    “Sürdürülebilir üretimle beyaz et sektörü güçlü” Yorumlar - 0

    Yorum Ekle

    Sorunuz var mı ?

    İletişim Kurun: Sorularınız, önerileriniz veya işbirliği teklifleriniz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.