İçindekiler
Sri Lanka, Hindistanın 31 km aşağısında, Hint okyanusunda yer alan bir ada ülkesi. 1972 yılına kadar adanın adı Seylan olarak biliniyordu ki bizde de kaçak çay olarak geçen Seylan çayı bu ülkeden gelmektedir. Zira ülke dünyanın en büyük 2. çay ihracatçısı konumunda. Tropikal iklime sahip bu adanın yüzölçümü 65.610 km2. 1340 km sahil şeridine sahip. Etnik açıdan ülkenin %74,9’u Sinhala, %11,2’si Sri Lankalı Tamil, %9,2 Sri Lanka Müslümanı, %4,2’si ise Hint Tamilidir. Geriye kalan %0,5 diğer gruplara mensuptur. Budistler toplumun %70,2’sini, Hindular %12,6’sını, Müslümanlar %9,7’sini, Hristiyanlar%7,2’sini, diğerleri ise %1’ini oluşturur. Seylanca %74 konuşur oranıyla ülkedeki baskın dildir, Tamilce ise %18’lik bir azınlıkça konuşulur.
Özellikle ülkemizde kış aylarının yaşandığı dönemde gidilebilecek sıcak ülkelerden biri olan Sri Lanka’ya Türkiye’ den en az 8 saatlik direkt uçuşla gidebiliyorsunuz. Aktarmalı uçuşlar sayesinde aslında çok sayıda havayolu şirketi bölgeyi ulaşım için avantajlı hale getiriyor. Türk vatandaşlarına kapı vizesi uygulanıyor. Havaalanında giriş için vize alabileceğiniz gibi gitmeden online olarak da müracat edebiliyorsunuz. Ülkenin para birimi Sri Lanka Rupisi kısaca LKR. Şu an (Şubat 2024) 1 Sri Lanka Rupisi 0.097 TL. Yani 100 TL 1000 LKR civarında ki paramızın hala değerli olduğu dolayısıyla da hala ucuza gezilebilecek ülkelerden biri.
Gelelim Sri Lanka ‘ya gitmeden önce bilinmesi gereken diğer konulara..
Sri Lanka’ya gitmeden önce aşı yaptırmak gerekiyor mu?
Hayır, ülkeye giriş için aşı şartı yok. Sadece yanınızda mide koruyucu, sinek kovar spreyler, ishal ilacı, alerji ilaçları, böcek ısırıklarına karşı jeller götürmenizde fayda var. Genellikle çok fazla sivri sinek var. Ayrıca yemekler aşırı baharatlı olduğu için hassas mideliler sıkıntı yaşayabilir. Bunun dışında biz çok da birşeye ihtiyaç duymadık.
Sri Lanka’ ya Giriş ve Vize işlemleri:
Türkiye’den Sri Lanka’ya giden uçaklar 04:00 civarında ülkeye iniş yapıyor. Colombo Bandaranaike havaalanı zaten çok küçük. Hızlıca pasaport kontrol bölümüne ulaşıyorsunuz. Eğer online vize almadıysanız, pasaport kontrol sırasına girmeden önce vize almanız gerekiyor. Nakit 60 dolar. Zaten 2 dakika içinde veriyorlar. Sonra hemen karşısında ülkeye giriş formu doldurmanız lazım. Bu formu bazı havayolu şirketleri uçakta dağıtıyormuş ama biz SalamAir diye küçük ve düşük bütçeli bir firma ile uçtuk o yüzden neden uçakta dağıtmadılar diye çok sorgulamadık açıkcası. Neyse formu doldurmak da 2 dk. Nerede kalacağınızı ve pasaport bilgilerinizi yazdınız mı bitti bile. Bu form ve vize ile birlikte pasaportunuzu görevliye veriyorsunuz ve giriş damganızı anında vuruyorlar. Soru sormak ya da zorlamak vs yok. Havaalanından çıkmadan sim kart alabilirsiniz ve bir miktar para bozdurabilirsiniz zira seyahatinizin bundan sonraki kısımlarında lazım olacak.
Not: Online vize başvurunuzu seyahatinize en az 4 gün kala başvuru yapabiliyorsunuz. Link: https://www.srilankavisas.net/en/apply
Sri Lanka’ da Ulaşım:
Ulaşım hem sıkıntılı hem de rahat. Açıkcası biz kararsız kaldık. Şöyle ki havaalanında ( Bandaranaike International Airport yani CMB ) indikten sonra öncelikle nem ve sıcak sonra da ardı arkası kesilmeden peşinize takılan tuktukçular kafanızı allak bullak edecek. Türkiye’ den en az 8-9 saatlik uçuşun ardından sabah 4:00 civarında Sri Lanka’ ya indiğinizde hem yorgunluk hem de bu diğer sebeplerden dolayı öncede nereye gideceğinize karar vermiş olmanız avantajlı olacaktır. Biz direkt güney sahillerine gideceğimiz için ve 4 kişi seyahat ettiğimizden dolayı yolda pazarlıkla bir araç ayarladık ve Habaraduwa’ya kadar 160 km ve yaklaşık 2.5 saatlik yol için 30 dolar ödedik. Ama genel olarak yapılan seyahat rotası bu değil. Okuduğumuz her blogda önce Colombo şehir merkezine gitmeyi öneriyorlar. Eğer siz de Colombo şehir merkezine gidecekseniz uber ya da taksi eya otobüs kullanabilirsiniz. Havaalanı ile Colombo şehir merkezi 30 km. Araçla 40 dk, otobüsle 2.5 saat sürüyor. En ucuz alternatif olan otobüs için Katunayake otobüs durağına kadar yaklaşık 1 km yürümeniz gerekiyor. Sonrasında 187 no’lu otobüse binerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Biletler yaklaşık 1 usa civarında. Ayrıca sabah 5:30-8:30 arasında hareket eden express otobüsler de varmış. Gelen yolcu terminalinden 50 metre ileride ayrı bir otobüs durağından bu express otobüslere binebilirsiniz, ücreti 1.5 dolar civarında.
Colombo’ da indiğiniz duraktan eğer konaklama yapacaksanız otelinize kadar uber kullanmanızı öneririz. Mesafeler de kısa olduğu için 30-40 TL gibi rakamlar tutuyor. Bizce o kadar uzun bir yolculuktan sonra oldukça kabul edilebilir bir miktar. Tuktuk için acele etmeyin zaten Sri Lanka gezinizde illa ki en az 1 defa kullacaksınız. Tabii kesinlikle pazarlıkla söyledikleri rakamın üçte birine anlaşmaya bakın!
Sri Lanka’ da Konaklama:
Konaklama alternatifleri sınırsız. Home stay denen bir uygulama var burada. Bir ailenin yanında kalıyorsunuz onların kiraladığı bir odaya yerleşiyorsunuz. Çok uygun bir alternatif. Onun dışında fiyat aralığı çok fazla. Gecelik 150 TL’ye de bir oda bulabilirsiniz 15.000 TL’ye de. Artık o kısım sizin bütçenize ve zevkinize kalmış. Biz en ucuz konaklamamız Sigiriya’ daydı. İki kişi gecelik 300 tl’ ye oda kahvaltı bulduk. Odalar kötüden halliceydi ama sabah kahvaltımız 10 günlük seyahatin en iyi kahvaltısıydı! En pahalıya gelen konaklamamız ise Galle’ye yakın bir yerde gecelik 3000 TL’ ye 2 odalı ve havuzlu bir villa oldu, hem de kahvaltı ve 7-24 kahya dahil! booking.com ve airbnb kullandık her zamanki gibi. Yorumları da değerlendirmeleri de iyice incelemenizi öneririz. Bu arada booking.com rezervasyonlarında otele girince rupi cinsinden ödeme yapıyorsunuz. online olarak sadece yerinizi tahsis ediyorsunuz ama kredi kartı ya da online ödeme genelde çoğu yerde geçmiyor. Para bozdururken aklınızda bulunsun.
Sri Lanka Rota Önerisi:
Biz 10 günlük seyahatin büyük kısmını sahilde geçirmek istediğimiz için genelde yapılandan farklı bir rota yaptık. Habaraduwa (2 gece), Ahangama (3 gece), Sigiriya (1 gece), Galle (3 gece), Colombo (1 gece) olmak üzere çoğunlukla güney batı sahil şeridinde tüm koyları ve plajları keşfedip, 1 gece 2 günümüzü de Ella, Sigiriya, Dambulla kültür üçgeninde özel şöforlü araç kiralayarak gezmeye ayırdık. Kendi rotamızı ayrıca paylaşacağız ama size genel olarak kullanılan yöntemi göstermek isteriz.
Genelde Kolombo şehir merkezine gidip otelde güzelce dinlendikten sonra küçük br şehir turu yapıp Colombo Fort’ tan tren ile Ella’ ya geçiliyor. Meşhur Sri Lanka tren rotası yani. Ya da Colombo’ da biraz dinlendikten sonra Kandy’ ye gidip orada konaklama yapmayı da tercih edenler bir hayli fazla. Açıkcası Colombo şehrini biz çok beğenmediğimiz için ikinci alternatifi değerlendirmenizi daha çok öneririz. Tabii siz de bizim gibi geziye plajlardan başlamak istiyorsanız o ayrı.. Ella veya Kandy’ ye gittikten sonra Dambulla- Sigiriya Rock (Pidurangala)-Polonnaruwa Antik Kent, Nuwara Eliya, Şelaleler, Little Adam’s Peak, Çay tarlaları gibi bir sürü gezilecek yer var.
1.gün: Colombo Fort- Kandy
Tren ile ulaşım için; 07:00-09:35; 2nd class; 1000 LKR (3.10 usd) İlk gece konaklama Kandy olabilir.
Gezebileceğimiz güzergah için Harita: https://maps.app.goo.gl/ZEHHteypAbHdjKoMA
2.Gün: Kandy’ den Nuwara Eliya
Şahsi fikrimiz Nuwara Eliya en az 1 gece konaklamayı hak ediyor. Diğer şehirlerden çok farklı bir yere ışınlanmış hissi yaşıyorsunuz burada. Küçük ingiltere deniyor bu şehre. Hem iklimi hem de ambiyansı oldukça Avrupai. Nuwara Eliya’ ya giderseniz Adam’s Peak yürüyüşü yapabilirsiniz. Tabii kondisyon ve motivasyonunuz tamsa..
3. Gün: Ella
Ella civarı gezilecek yerler: Pidurutalagala, Uva Halpewatte Tea Factory Tour, Nine Arches Bridge, Ravana WaterFall, Lipton’s seat, Diyaluma Falls, Little Adam’s Peak. Ella çok turistik bir yer. Çay tarlaları ve şelale alternatifleri de çok fazla. Biz rotada en meşhur olanları yazdık ama zaten yol üzerinde çok fazla sayıda seçenek olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca, bir çok konaklama ve yeme içme alternatifi de mevcut bu rotada.
Harita linki: https://maps.app.goo.gl/kvhh2evmD5DdvZea6
4. gün: Direkt Güney sahillerine gidebilir ya da Udawale National Park veya Yala National Park gibi ulusal parkları gezerek safari yaptıktan sonra güney şeridine devam edebilirsiniz. Biz safari opsiyonunu eledik. Zaten yolda maymun, fil, komodo ejderi vs görme olasılığı çok yüksek bir ülke..
5. gün ve sonrasında artık plajların keyfini çıkartmaya hazırsınız. Güney batı saha şeridindeki tüm plajları ve önerilerimizi ayrıca yazacağız. Burada çok uzun bir liste vermek istemiyoruz. Sri Lanka mutfağına dair diğer tüm öneri ve değerlendirmelerimiz de başka bir yazıda ele alalım dedik. Bu post sadece Sri Lanka rotası ve ulaşım gibi konulara cevap olsun.. Devamı gelecek..
Merak ettiğiniz, gitmeden önce bilmek istediğiniz ne varsa bize sorun 🙂