İçindekiler
Muğla ve çevresinde 2021 yılında yaşanan orman yangınlarından olumsuz etkilenen köylerin kalkınmasına destek olmak amacıyla Doğaya Saygı Projesi’ni yürüten OPET, Milas’ın Çökertme Köyü’ndeki restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmalarını tamamladı. Çökertme Köyü’nde düzenlenen törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Doğaya Saygı Projesi kapsamında bölge halkının iklim değişikliği ve afetlerle ilgili bilinçlenmesine katkı sağlıyor olmanın önemine değinerek, “Artan sıcaklıkla birlikte aynı felaketi tekrar yaşamamak için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve dikkatli olması gerekiyor” dedi. Proje kapsamında eğitim amaçlı kullanımı için yenilenerek tahsisi Milas Halk Eğitimi Merkezi’ne devredilen Çökertme Ek Hizmet Binası’nın açılışı da gerçekleştirildi.
Öztürk: Sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak için çalışıyoruz
Doğaya Saygı Projesi’ni, OPET’in yıllardır sürdürdüğü Örnek Köy Projesi ve Çanakkale’de Tevfikiye Arkeo-köy ve Çıplak Etno-köy projeleri örneklerinden yola çıkılarak şekillendirdiklerini belirten Öztürk, “2021 yılında Muğla ili ve çevresinde yaşanan orman yangınlarının ardından, bu bölgedeki köylerimize nasıl destek olabiliriz diye harekete geçtik. Yangın sonrasında yaşam alanlarının yanı sıra arıcılık ve zeytincilik gibi geçim kaynaklarını kaybettikleri için zor durumda olan köylerimizi belirleyerek çalışmalara başladık. Yangından hem ekonomik hem de fiziksel olarak zarar gören köylerimizde yeni geçim kaynakları oluşturmak, köylerimizin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak için tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Tüm köy evleri ve köy meydanlarında yürüttüğümüz mimari çalışmalarla köylerimizi yeni bir çehreye kavuştururken, halk eğitim kursları, kooperatifçilik, köylerimize özgü ürünlerin coğrafi işaret başvuruları ile köylerimizin kalkınması ve ülkemizin gelişimi için çalışıyoruz. Çökertme’de de kamu ve yerel yönetim kuruluşlarıyla birlikte bölge halkına destek vermek ve topluma örnek olmak amacıyla, yenileme çalışmalarının yanı sıra ekonomik ve sosyal etki yaratacak eğitimler düzenledik. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile 2006 yılından bu yana birlikte çalışıyoruz. Ve rehabilite ettiğimiz örnek köylerde farklı alanlarda birçok kurs programını onların desteğiyle birlikte organize ediyoruz” dedi.
Dr. Akbıyık: Doğaya saygı, insana saygıdır
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüklerinin yaptıkları çalışmalar ile ülkeye büyük katkı sağlandığını vurgulayarak, “Hak ettiğimiz yere, Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çok çalışmalı, yeni buluşlara imza atmalı, yeni teknolojiler geliştirmeliyiz. Doğaya saygı, insana saygıdır” sözlerini kullandı.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Ferhat Davran ise gerçekleştirilen kursların istihdama yönelik bir katkı sunmasını amaçladıklarını dile getirdi.
- 30 Haziran 2024
- 75
- Haber