“EZZİB’in toplam ihracatı 947 milyon $’a ulaştı”

İçindekiler

    “EZZİB’in toplam ihracatı 947 milyon $’a ulaştı”

    Er, 2022-2023 zeytinyağı ihracatının 723 milyon dolara, sofralık zeytin ihracatının ise 184 milyon dolara yükseldiğini söyledi

    Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2023 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, sofralık zeytinin ve zeytinyağının güncel ihracat verilerini açıklayan EİB Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Davut Er, 2022-2023 sezonunda rekor kırarak, sektör tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştıklarını söyledi. 1 Kasım’da başlayan 2022-2023 zeytinyağı ihracat sezonunda 118 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Er, “Toplam zeytinyağı ihracatımız miktar bazında yüzde 158 artarak 58 bin tondan 150 bin tona, tutar bazında ise yüzde 259 artarak 201 milyon dolardan 723 milyon dolara yükseldi” dedi. Er, sofralık zeytin ihracatının bir önceki sezona kıyasla tutar bazında yüzde 7 artarak 172 milyon dolardan 184 milyon dolara yükseldiğini aktardı.

    2022-2023 ihracat sezonunda, Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminde dünyada lider olduğunu ve zeytinyağında ise İspanya’dan sonra en büyük 2’nci üretici konumuna yükseldiğimizi ifade eden Er, “Sektör dünya pazarlarında çok önemli bir yer edindi. Üretimdeki rekor ile elde ettiğimiz başarıyla, toplam sektör ihracatımız 947 milyon dolara ulaştı” sözlerine yer verdi.


    Hedef: Dökme ve varilli ihracatı 2028 yılında 2 milyar $ 

    Temmuz ayı sonunda dökme ve varilli ihracatında kısıtlamaya gidildiğini ifade eden Er, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ihracatın 1,5 milyar dolara, 2028’de ise 2 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. 2023-2024 sezonu verilerine bakıldığında 31 Mart 2024 itibariyle sofralık zeytin ihracatının geçtiğimiz sezona göre tutar bazında yüzde 18 artarak 96 milyon dolardan 114 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Er, “31 Mart 2024 itibariyle zeytinyağı ihracat sezonunun ilk 5 aylık verilerine baktığımızda ise, miktar bazında yüzde 62 azalışla 81 bin tondan 31 bin tona gerilediğini üzülerek görüyoruz. Tutar bazında ise yüzde 36 azalarak 358 milyon dolardan 228 milyon dolara düşmüş bulunmakta. Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama uygulamasına devam edilmesi durumunda, sektörümüzde telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açacak” diye konuştu.

    “EZZİB’in toplam ihracatı 947 milyon $’a ulaştı”
    Er, 2022-2023 ihracat sezonunda Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminde dünyada lider olduğunu ve zeytinyağında ise İspanya’dan sonra en büyük 2’nci üretici konumuna yükseldiğini vurguladı

    2023-2024 sezonunda 140 bin ton zeytinyağı stoğu

    Er, 1 Ağustos 2023 tarihi itibariyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ek tedbirler getirilerek, bu ürünlerin ihracatının 1 Kasım tarihine kadar kısıtlandığını söyledi. 17 Ekim 2023 tarihinde kısıtlama uygulamasının süresiz uzatıldığını vurgulayan Er, “Türkiye, 2022-2023 sezonuna yaklaşık 50 bin ton zeytinyağı stoğuyla girdi. Rekoltemiz de 380 bin ton olarak hesaplandı. Afrin’den gelen 50 bin ton zeytinyağı dikkate alındığında 500 bin ton civarında zeytinyağı varlığımız oluştu. 175 bin ton iç tüketim ve 150 bin ton ihracatımız olduğunu hesaba kattığımızda, 2023-2024 sezonuna yaklaşık 140 bin ton stok fazlasıyla girdik” dedi.


    “Ambalajlı ürün ihracatını teşvik etmeliyiz”

    Ambalajlı zeytinyağı ihracatının artırmasının yöntemi dökme ve varilli ürünlere kısıtlamalar getirmek değil, ambalajlı ürün ihracatını teşvik etmek olduğunu vurgulayan Er, “Ambalajlı ürünlerde uygulanan ihracat desteklerin muhakkak tekrar getirilmesi gerekmekte. Sektör olarak zeytin ve zeytinyağına yönelik uygulanmakta olan pozitif ayrımcılığın devam ettirilmesini ve önümüzdeki yıllarda ürünlerimize yönelik desteklemelerin farklılaştırılarak devamını bekliyoruz. Ülkemizde üreticilere sağlanan desteklerin de düşüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, İtalya, İspanya gibi AB üyesi ülkelerle rekabet edebilmemiz için 2022 yılı sonunda kaldırılan ihracat sübvansiyonları yerine yeni bir destek yöntemi ile devam edilmesi ambalajlı ihracatımızın artması açısından kritik bir öneme sahip” ifadelerinde bulundu.

    Türkiye’nin 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptığını vurgulayan Er, devlet destekleriyle 90 milyon olan zeytin ağacı varlığımızın 200 milyona çıktığını söyledi.  Ağaçlardan son dönemde beklenen verimi almaya başladıklarını ifade eden Er, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın hesaplamalarına göre Türkiye’nin 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretebilecek potansiyele ulaşması söz konusu olabilecek. Bu rekolteye ulaştığımızda bu ürünü değerlendirecek bir planımızın bugünden yapılıyor olması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.


    “Türkiye, İngiltere pazarında önemli pazar payı edinecek”

    Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki STA ‘nın yenilenmesi için müzakere görüşmelerinin 10 Haziran’da tekrar başlayacağını ve bu müzakerelerde zeytinyağının en öncelikli ürün olarak ele alınacağını belirten Er,  “Konuyu hem sayın Bakanımız hem de Anlaşmalar Genel Müdürümüz Hüsnü Dilemre ile ayrıntılı bir şekilde görüşme fırsatımız oldu. İngiltere’nin Türkiye’den zeytinyağı ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına son derece olumlu yaklaştığı bilgisini edindik. Bunun gerçekleşmesiyle şu an hemen hemen bütün ihtiyacını İspanya, İtalya gibi AB ülkelerinden karşılayan ve yıllık ortalama 70 bin ton zeytinyağı ithal eden İngiltere pazarında ülkemizin çok önemli bir pazar payı edineceğini düşünüyoruz” dedi.

    Etiketler

    “EZZİB’in toplam ihracatı 947 milyon $’a ulaştı” Yorumlar - 0

    Yorum Ekle

    Sorunuz var mı ?

    İletişim Kurun: Sorularınız, önerileriniz veya işbirliği teklifleriniz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.