İçindekiler
Dehidrasyon, vücudunuzun toplam su içeriğinin düşük olması anlamına gelir. Egzersiz, sıcaklık, ishal veya diğer nedenlerle yeterince sıvı içmediğinizde veya çok fazla sıvı kaybettiğinizde meydana gelebilir. Hafif susuz kaldığınızda, genellikle sıvı tüketerek hızla yeniden su kazanabilirsiniz. Ancak bazen bu yeterli olmaz. Su, tüm vücut sistemleri için olmazsa olmazdır.
HER DERDE DEVA
Diğer şeylerin yanı sıra; su sindirime yardımcı olur. Organları ve dokuları korur, vücut sıcaklığını kontrol eder ve vücudun asit-baz dengesini düzenler. Ter, idrar, dışkı, kusma ve gözyaşları yoluyla su kaybedersiniz. Susuz kaldığınızda vücudunuzun iyi çalışmaz. Hafif ve orta düzeydeki dehidrasyon belirtileri arasında; Susuzluk, ağız kuruluğu, dudak kuruluğu, dil kuruluğu, az idrar, koyu renkli idrar, yorgunluk, bitkinlik, sinirlilik, baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, kas krampları ve kuru cilt yer alır.
BEBEKLERDE FARKLI
Bebeklerde ve küçük çocuklarda şunları da fark edebilirsiniz: Başta yumuşak çukur nokta, gözyaşları olmadan ağlamak ve alışılmadık derecede kuru bezler… Şiddetli dehidrasyon halindeyseniz, hiç idrar görülmeyebilir. Hızlı solunum, hızlı kalp atışı, bilinç bulanıklığı, bayılma, nöbetler ve hızlı kilo kaybı (vücut ağırlığının %10’undan fazla) bu durumu işaret edebilir. Bebeklerde ve çocuklarda bu durumda ayrıca göz altlarında çöküklük ve ciltte kırışıklıklar fark edebilirsiniz.
BAZI SPOR İÇECEKLERİ
Su içmek genellikle dakikalar veya saatler içinde vücudunuzu yeniden kendine getirebilir. Elektrolit içeren spor içecekleri de yardımcı olabilir. Gün boyunca su içmek ve fazla sıvı kaybettiğinizde sık sık su yenilemek, dehidrasyon riskini azaltabilir.
- 10 Temmuz 2024
- 24