IRENA: Yenilenebilir Enerjideki Büyüme 2030 Hedefine Ulaşmak için Yetersiz

IRENA’nın yeni raporu, yenilenebilir enerjinin en hızlı büyüyen enerji kaynağı olmasına rağmen, dünyanın COP28’de vaat edilen üç kat yenilenebilir enerji hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) Perşembe günü yayımladığı bir rapor, dünyanın, mevcut büyüme oranının yetersiz kalması nedeniyle yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarma hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen COP28 iklim zirvesinde, dünya çapındaki yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar üçe katlanarak 11 terawatt’ın (TW) üzerine çıkarılması hedefini belirledi.

IRENA ise yeni raporunda, geçen yıl yaklaşık 473 gigawatt (GW) kapasitenin eklendiğini, bunun bir önceki yıla göre %14’lük bir artışı ve 2000 yılından bu yana en büyük yıllık büyümeyi temsil ettiğini belirtti.

Hedefe ulaşmak için dünyanın 2030 yılına kadar yıllık en az %16,4 oranında yenilenebilir enerji kapasitesi eklemesi gerekecek. Ancak geçen yılki %14’lük artış oranı devam ederse 11 TW hedefi 1,5 TW eksik kalacak.

IRENA verilerine göre, dünya yıllık %10 büyüme oranını korursa, 2030 yılına kadar yalnızca 7,5 TW’lık yenilenebilir enerji kapasitesini bir araya getirecek ve hedefi neredeyse üçte bir oranında kaçıracak.

IRENA Genel Müdürü Francesco La Camera, “Yenilenebilir enerji, fosil yakıtlardan giderek daha iyi performans gösteriyor ancak daha fazlasına ihtiyaç var. Mevcut büyüme oranıyla devam edersek, COP28’de BAE Mutabakatında kararlaştırılan üç kat yenilenebilir enerji hedefine ulaşmada başarısızlıkla karşı karşıya kalacağız” dedi.

  • 16 Temmuz 2024
  • 30
  • Haber

Etiketler

IRENA: Yenilenebilir Enerjideki Büyüme 2030 Hedefine Ulaşmak için Yetersiz Yorumlar - 0

Yorum Ekle

Sorunuz var mı ?

İletişim Kurun: Sorularınız, önerileriniz veya işbirliği teklifleriniz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.