İçindekiler
BM’nin 77 ülkede yaptığı ankete göre, iklim kaygısında Fiji %80 ile başı çekerken, onu %78 ile Afganistan, %77 ile Türkiye takip ediyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) gerçekleştirdiği ve 75 bin kişinin katıldığı iklim krizine ilişkin küresel ankete göre, her beş kişiden dördü ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki taahhütlerini güçlendirmesini istiyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Oxford Üniversitesi ve GeoPoll tarafından yapılan ve Perşembe günü yayınlanan “Dünya Halklarının İklim Oylaması 2024” anketinde, dünya nüfusunun %87’sini temsil eden 77 ülkedeki insanlara rastgele telefon görüşmeleri yoluyla 15 soru yöneltildi.
Anketin en önemli bulgusu, katılımcıların %80’inin hükümetlerinin küresel ısınmaya karşı mücadele çabalarını arttırmasını istemesi oldu.
Ankete göre, %89’luk bir oranla yoksul ülkeler daha fazla mücadele isteyen tarafta yer alıyor. Ancak, zengin G20 ülkelerde de beklenti yüksek. Bu ülkelerdeki insanların da %76’sı iklim kriziyle daha fazla mücadele edilmesi gerektiğine inanıyor.
Dünyanın en büyük seragazı yayıcıları olan Çin’de %73 ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de (ABD) %66 ile katılımcıların çoğunluğu iklim eylemini destekliyor.
UNDP küresel iklim direktörü Cassie Flynn, “Dünya liderleri 2025 yılına kadar Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerin bir sonraki turuna karar verirken, bu sonuçlar insanların cesur iklim eylemlerini her yerde desteklediğinin inkâr edilemez bir kanıtıdır” değerlendirmesinde bulundu.
Temiz Enerjiye Hızlı Geçişte en Yüksek Beklenti Çin’de
Ankete katılan 77 ülkenin 62’sinde katılımcıların çoğunluğu fosil yakıtlardan temiz enerjiye hızlı bir geçişi desteklediklerini belirtti.
Temiz enerjiye hızlı bir geçiş için destek verme oranı, en büyük kömür üreticileri arasında yer alan Çin’de %80 olarak kaydedildi. ABD’de bu oran %54, Rusya’da ise ankete katılanların sadece %16’sı bu görüşü destekledi.
Küresel ısınmayla ilgili endişelerin de arttığını ortaya koyan ankete katılanların %56’sı haftada en az bir kez iklim değişikliği hakkında düşündüğünü vurguladı.
Ankete katılanların %53’ü iklim değişikliği konusunda geçen yıla kıyasla daha endişeli olduğunu söylerken, daha az endişeli olduğunu söyleyenlerin oranı %15’te kaldı.
İklim kaygısında, Fiji %80 ile başı çekerken, onu %78 ile Afganistan, %77 ile üçüncü sırada olan Türkiye takip ediyor.
İklim korkularındaki en düşük artış %25 ile Suudi Arabistan’da görülürken, bu ülkeyi %34 ile Rusya, %36 ile Çek Cumhuriyeti takip ediyor.
Ankete katılanların üçte ikisinden fazlası (%69) küresel ısınmanın, nerede yaşayacakları veya çalışacakları ve ne satın alacakları gibi yaşam kararlarını etkilediğini söyledi.
UNDP Başkanı Achim Steiner, anket sonuçlarının bir fikir ortaklığı olduğunu vurgularken, vatandaşların ülke liderlerinden daha hızlı ve ilerici kararlar beklediğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi:
“Vatandaşlar ülke liderlerinin hemen harekete geçmesini ve iklim kriziyle cesurca mücadele etmesini istiyor. Benzeri görülmemiş olan bu sonuçlar, şaşırtıcı düzeyde bir fikir birliğini ortaya koyuyor. Liderleri ve politika yapıcıları, özellikle ülkeleri bir sonraki iklim eylem taahhütlerini veya Paris Anlaşması kapsamındaki ‘ulusal olarak belirlenmiş katkıları’ geliştirirken, anketi dikkate almaya çağırıyoruz.”
Karbon Salımı Yüksek Ülkelerde İklim Eylemine Destek Artıyor
Anket, dünyanın karbon salımında başı çeken ülkelerin 20’sinde daha güçlü iklim eylemlerine destek verildiğini ortaya koydu. Bu destek ABD ve Rusya’da %66, Almanya’da %67, Çin’de %73, Güney Afrika ve Hindistan’da %77, Brezilya’da %85, İran’da %88 ve İtalya’da %93’e kadar çıktı.
Karbon salımı en yüksek ülkelerden olan Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya ve ABD’de iklim taahhütlerini güçlendirmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı, erkeklere göre 10 ila 17 puan daha fazla.
Bu fark en fazla Almanya’da görülürken; kadınlar erkeklere kıyasla %17 daha fazla iklim kararlarının güçlenmesini bekliyor. İklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı %75, erkeklerin ise %58.
- 22 Haziran 2024
- 27
- Haber