Kiracılara tahliye taahhütnamesi baskısı

İçindekiler

    Kiralık ev bulmanın giderek zorlaştığı dönemde, kiracılar tahliye taahhütnamesi ile karşı karşıya bırakılıyor. Artık taahhütname imzalamayan kiracı adaylarına ev verilmek istenmiyor. Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, Şok Gazetesi’ne verdiği röportajda tahliye taahhütnamelerinin hukuki geçerliliği, eş rızasının önemi ve kiracı hakları hakkında bilgiler verdi.

    Avukat Ayşe Hüseyinoğlu

    Kiralık ev arayışında olanların sayısı arttıkça, ev sahiplerinin uyguladığı şartlar da giderek sertleşiyor. Günümüzde birçok ev sahibi, kiracı adaylarından tahliye taahhütnamesi imzalamalarını talep ediyor. Bu durum, kiralık ev arayanların işini daha da zorlaştırıyor ve kiracılar arasında endişe yaratıyor.

    Bu belge, ev sahiplerine kiracıları kolayca çıkarma imkânı tanırken, kiracılar üzerinde “zam yapma ve çıkma” baskısı oluşturuyor. Uzmanlar, bu durumu önlemek için bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor. Kiracıların talebi de bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılarak hızlıca hayata geçirilmesini istiyorlar.

    Muhabirimiz Senay Güncavar’ın sorularını yanıtlayan Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, kiracılar açısından büyük önem taşıyan tahliye taahhütnameleri ve bu taahhütnamelerin hukuki boyutlarını şöyle değerlendirdi.

    Boş tahliye taahhütnamesine atılan imza taahhütnameyi geçerli kılar mı?

    Boş tahliye taahhütnamesinin geçerli olup olmadığı hususu oldukça merak edilen bir konudur. Yargıtay kararları doğrultusunda; kiracı, tahliye ve düzenleme tarihleri boş olarak hazırlanan taahhütnameyi imzaladığında, boşa imza atmakla kiraya verene doldurma yetkisi vermiş sayılmaktadır. Boş tahliye taahhütnamesinde tahliye ve düzenleme tarihlerinin sonradan doldurulması hukuken geçerlidir. Ancak kiracı, boş tahliye taahhütnamesinin kiralanan taşınmazın teslim edildiği tarihten önce düzenlendiğini yazılı olarak ispat edebilirse tahliye taahhütnamesi geçersiz olacaktır.

    Tahliye taahhütnamesinde eşin rızası şart mıdır?

    Kiralanan taşınmaz bir aile konutu olarak kiralanmışsa, tahliye taahhüdünde eşin rızası da aranmaktadır. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası ve onayı olmadan aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez. Eşin rızası olmadan verilen tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılacaktır.

    Kiracının tahliye taahhütnamesine karşı hakları nelerdir?

    Ev sahibi tahliye taahhütnamesine dayalı bir icra takibi başlatarak kiracının evi tahliye etmesini talep edebilir. Bu durumda kiracı, kendisine tebliğ edilen tahliye emrine 7 gün içerisinde itiraz edebilir. Kiracı taahhütnamenin geçersiz olduğu, taahhütnameyi baskı altında imzaladığı, imzanın kendisine ait olmadığı veya taahhütnamenin yanlış tarihte düzenlendiği yönünde itirazlarda bulunarak takibi durdurabilir.

    Konut kiralarında uygulanan yüzde 25’lik tavan 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecektir.

    Belirtilen tarih sonrasında mevcut kiracının durumu ne olacak?

    Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulaması yaklaşık 2 yıldır yürürlükte bulunmaktadır. Söz konusu uygulama, 1 Temmuz 2024 tarihi itibari ile sona ermektedir. Bu tarihten itibaren sözleşmeleri yenilenen kiracılar, kira zamlarını yüzde 25 zam sınırına göre değil, 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre yapmak durumunda kalacaklardır. 

    • 18 Haziran 2024
    • 42
    • Haber

    Etiketler

    Kiracılara tahliye taahhütnamesi baskısı Yorumlar - 0

    Yorum Ekle

    Sorunuz var mı ?

    İletişim Kurun: Sorularınız, önerileriniz veya işbirliği teklifleriniz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.