İzQ ‘Ecothon’ etkinliği ile gençleri İzmir’de buluşturdu

İçindekiler

    İzQ ‘Ecothon’ etkinliği ile gençleri İzmir’de buluşturdu

    İzmir’in uluslararası düzeyde girişimcilik ve inovasyon ekosisteminde adının yer almasının sağlanması misyonuyla kurulan İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, 10-12 Mayıs 2024 tarihlerinde sürdürülebilir tarım, su ve atık yönetimi konularında çözüm üretmek üzere 3 gün süren bir hackathon düzenledi. Ekipler 48 saat boyunca projelerini geliştirirken büyük ödülü kazanmak için zamanla yarıştı. Açıldığı günden beri yenilikçi fikirlere ev sahipliği yapan İzQ bu etkinliklerin geleneksel olarak her sene yapılmasını hedefliyor.

    Türkiye’nin farklı şehirlerinden (Balıkesir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Manisa) şehirlerinden 15 ekibin toplam 66 yarışmacı ile yarıştığı hackathon oldukça heyecanlı ve eğlenceli geçti. İzQ’nun mentorluğunu üstlendiği organizasyonda, farklı üniversitelerden gençlerden oluşan İzQ genç ekibi, Google Developer Student Clubs Dokuz Eylül Üniversitesi üyeleriyle bir araya gelerek proje çalışmalarını yürüttü.


    “Biyoçeşitlilik çökerse iş dünyası tehdit altında olur”

    Açılış konuşmasını yapan KOSGEB İzmir İl Müdürü Dr. Levent Arslan, iklim krizi, biyoçeşitliliğin azalması ve çevresel yıkım gibi küresel risklerin iş dünyasına olumsuz etkilerine dikkat çekerek katılımcıları projelerinde odaklanabilecekleri problemler konusunda girişimcilik perspektifinden yönlendirdi. Geri dönüşüm ve ileri dönüşüm felsefesinden bahseden Arslan, katılımcıları dönüşüm kavramlarının ürünlerin yaşam süresini uzatmadaki etkisi hakkında bilgilendirdi. Biyoçeşitliliği çökerse iş dünyasını tehdit edeceğini ifade eden Arslan, iş dünyası için yeni ve sürdürülebilir kaynakların önem arz ettiğini belirtti. Günümüzde gençlerin yaşadığı, iklim krizinin getirdiği gelecek kaygısını temsil eden eko-anksiyete (eco–anxiety) kavramına değinerek sözlerine son veren Arslan’ın konuşması öğrencilerin projelerinin iş dünyası tarafının temelini oluşturmalarına destek oldu.


    “Üzerime gelen en büyük dalga iklim değişikliği”

    Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD)Genel Sekreteri Dr. H.İ. Murat Çelik, artık hemen hemen her yerde sürdürülebilirlik konseptinin konuşulduğunu ancak bunun klişeleşmeden gerçekten üzerinde neden düşünülmesi ve aksiyon alınması ile ilgili bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Katılımcı gençlere üzerinde çalışacakları Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin maddeleri hakkında bilgiler veren Çelik, yaşam kalitesini belirleyen 3 temel bileşen arasındaki etkileşim ve çelişkilere değinerek, “Evimizi su basarken yüzümüzü yıkayacak su bulamadığımızı, üzerimize gelen en büyük dalga iklim değişikliği sözleriyle iklim krizinin yarattığı sorunlara dikkat çekti.


    “Birlikte çalışarak yenilikçi çözümler üretebileceğiz”

    İZQ Direktörü Tuba Kesen Umar, “Başından sonuna kadar gençlerin organize ettiği ve şekillendirdiği, İzQ’nun da mentorluk ettiği bu hackathonda heyecan verici sonuçlar alacağımıza canı gönülden inanıyorum” sözleriyle katılımcı ekiplerin heyecanına ortak oldu. Sürdürülebilirlik kavramını yarışma sonrasında da benimsenmesinin önemi dile getiren Umar, sürdürülebilirliğin, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğu olduğunu belirtti. İnsanlık olarak doğanın bizlere sunduğu kaynakları sürdürülebilir bir şekilde kullanmanın doğru olacağını vurgulayan Umar, çevreye duyarlılık göstermek ve toplumlar arası adaleti sağlamak için hepimizin çaba göstermek zorunda olduğumuzu ve bunu yaparken sadece teknolojik çözümleri değil aynı zamanda insan merkezli ve toplum odaklı yaklaşımları da göz önüne almak zorunda olduğumuzu paylaştı. Umar, Hackathonun sadece bir yarışma değil, bir fırsat ve bir çağrı olduğunu, birlikte çalışarak yenilikçi çözümler üretebileceğimizi dile getirdi. İZQ’nun bu amaçlar için kurulmuş oluşum olduğunu ve bugün burada güzel sonuçlar alınacağını da ekledi.

    • 16 Mayıs 2024
    • 38
    • Haber

    Etiketler

    İzQ ‘Ecothon’ etkinliği ile gençleri İzmir’de buluşturdu Yorumlar - 0

    Yorum Ekle

    Sorunuz var mı ?

    İletişim Kurun: Sorularınız, önerileriniz veya işbirliği teklifleriniz için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.