Reşadiye Camii Eskişehir
Reşadiye Camii, Eskişehir şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup şehrin önemli tarihi ve kültürel yapılarından biridir.
Tarihçe
Reşadiye Camii, 19. yüzyılda Sultan II. Mahmud döneminde yapılmıştır. Cami, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak bilinir ve şehrin simgelerinden biridir.
Fiyat Politikası
Reşadiye Camii, ziyaretçilere ücretsiz olarak açıktır. Cami, ibadet ve turistik ziyaretler için herkese açıktır ve hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Önemli Özellikler
- Osmanlı dönemi mimarisinin güzel bir örneği
- Şehrin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası
- Ziyaretçilere ücretsiz olarak açık
Reşadiye Camii, Eskişehir'in tarihi ve kültürel dokusunu keşfetmek isteyen herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir mekandır. Osmanlı dönemi mimarisini yakından görmek ve şehrin tarihine tanıklık etmek için Reşadiye Camii'ni ziyaret etmeyi unutmayın.Siteyi ziyaret et
Etiketler
Eskişehir Odunpazarı Reşadiye Camii Yorumlar - 1
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
user312059
Eskişehir Reşadiye Camii, şehrin tarihi ve kültürel mirasına önemli bir katkı sağlayan güzel bir camidir. Mimari yapısı ve detayları oldukça etkileyicidir. Caminin iç dekorasyonu da oldukça şık ve göz alıcıdır. Ziyaret etmek için mutlaka değer.
4 Ekim 2024Ali Özen
Reşadiye Camii, 1916 yılında Osmanlı padişahı V. Mehmed tarafından inşa edilmiş olup Odunpazarı ilçesine bağlı Arifiye mahallesinde yer almaktadır. Caminin iki minareli bulunmakta olup İstanbul Eminönü'ndeki tarihi Yeni Camii'nin tarzına göre tasarlanmıştır. Caminin kuzey batısındaki caddeye Reşadiye adı da verilmiştir. Şehrin keşmekeşinde huzur dolu bir vakit geçirmek istiyorsanız. Sizi bütün görkemiyle bekliyor.
2023:11:04 12:02:40Paul Laven
Merhaba, Eskişehir Reşadiye Camii, 1916 yılında Sultan Reşad tarafından yaptırılmıştır fakat görünüm ve yapı tekniği itibariyle Osmanlı mimarisini yansıtmamakta imiş. Eski fotoğrafını ekledim, inceleyebilirsiniz. 1969 yılında proje ve planlaması Mimar Cevat Ülger tarafından hazırlanan yeni Reşadiye Camii, eskisi yıkılmadan yanına yapılmıştır. Yenisi 1978 yılında tamamlandıktan sonra eskisi yıkılmıştır. Eskisi Osmanlı mimarisini yansıtmamakla birlikte yeni yapılan Reşadiye Cami son Osmanlı ve ilk Cumhuriyet mimarisi harmanı bir cami olmuştur. Klasik dört duvar dikdörtgen şeklinde ve kubbe yerine, dört tane üçgen şekilli, ahşaptan çatı yapılmıştır ve de bir minaresi bulunmaktaydı. 1969 yılında proje ve planlaması Mimar Cevat Ülger tarafından hazırlanan yeni Reşadiye Camii, eskisi yıkılmadan yanına yapılmıştır. Yenisi 1978 yılında tamamlandıktan sonra eskisi yıkılmıştır. Reşadiye Camii’nin ana kubbesini, küçük yarım kubbeler tamamlıyor. Kubbenin içerisinde Peygamber Efendimiz’in ve dört halifenin isimleri yazmakta. Kare planlı yapının üzerine kubbeyi oturtmak için ince fil ayaklar üzerine pandantifleri oturtup desteklemiştir. Böylece ana kubbe dış veya iç şartlardan oluşacak yük binmesine karşın mukavemet kazandırılmış olup kubbenin çatlamasının veya kaymasının önüne geçilmiştir. Yapının ana malzemesini taş ve kırmızı tuğladan meydana gelmektedir. Mihrap, kapı, pencere ve müezzin kürsüsünde de mermer kullanılmıştır. Kapılar ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Caminin iki minaresi olup iki şerefelidir. Şerefenin kenarları korkuluklarla çevrilidir. Korkuluklar, caminin üslubuna göre oymalı taş parmaklıklardan yapılmıştır. Minare gövdesiyle şerefenin birleştiği kısım mukarnaslarla süslenmiştir. Camii’nin mihrabında mermer kullanılıp, mukarnaslarla bezenmiştir. Cevat Ülger bilhassa mukarnaslara önem verir çünkü İslam mimarisini, diğer mimarilerden ayıran en önemli şeyin mukarnaslar olduğunu ifade eder. Bakanları derin bir tefekküre sevk eden mukarnaslar aynı zamanda statik ve plastik görevleri de üstlenerek geçiş formları sağlar. Umarım bilgiler aydınlatıcı olur. Hoş seda ve esenlik dileklerimle.
2024:01:03 16:27:13Murat Toprak
Reşadiye Camii, 1916 yılında Osmanlı padişahı V. Mehmed tarafından inşa edilmiş. Kesinlikle görülmesi gerek bir yer
2024:01:23 10:51:23Mehmet Şafak
Caminin mimarisi çok güzel. Hocaların sesi de müthiş ve etkileyici. Gitmişken namaz vaktine kalın bence çünkü çok güzel ve etkileyici 👍
2023:09:21 04:59:27Mursel Yucel
Eskişehir in sembollerinden başı çekenler arasında huşu içinde bir kutsal mekan
2023:09:28 09:38:49