Etiketler
Fatih İstanbul Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi Yorumlar - 0
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
Yusuf Savaş
Öncelikle isimlendirme çok karıştırıldığı için, kırmızı tuğlalardan oluşmuş bu yapının ismi, Fener Rum Patrikhanesi veya Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi (Kırmızı Kilise) değil. Meryem Ana Kilisesi okulun hemen yanında bulunan, küçük bir kırmızı kuleye ve çana ev sahipliği yapan yer iken, Fener Rum Patrikhanesi’nin merkezi ise Aziz George Katedrali’nde bulunuyor. Okulun ismi ise Özel Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, eski ismiyle ise “Patrikhane Akademisi”. Eğer okulun içini gezmek isterseniz, yılda 1 veya 2 gün, yılbaşına yakın bir tarihte gerçekleştirilen kermese katılmanız gerekiyor. İçerisi dışarısı kadar ilgi çekici olmasa da, okulun bahçesinden yapının tüm detaylarını farklı açılardan görebildiğiniz için kermesleri takip etmenizi öneririm. Okulun tarihine gelirsek ise, İstanbul'un fethinden sonra Bizans'ın yönetici ve tüccar kesimi şehri terk edince, Fatih Sultan Mehmet 1454'te Ortodoks’ları ve Rum’ları geri çağırarak, bazı ayrıcalıklar sağlıyor. Okul ise bu ayrıcalıklar ile birlikte bu tarihte o dönemin en iyilerini yetiştirmek için açılıyor. Tabi okulun ilk yeri Havariyyun Kilisesindeymiş, daha sonrasında ise Fethiye Kilisesi’ne taşınmış ancak burasıda yetersiz geldiğinden dolayı yeni bir okul inşaa etmeye karar vermişler. Okulun resimlerde gördüğünüz yeni binası ise 1880'de önde gelen Osmanlı-Yunan bankacısı ve finansörü olan Yorgo Zarifi'nin desteğiyle, İtalya ve İspanya'da şatolar yapan mimar Kostantin Dimadis tarafından şu anki yerine inşa edilmiş. Hatta bu nedenle yapı, Avrupa'nın en büyük 5. Şatosu olarak adlandırılmakta. Binanın girişinde Rumca “Patrikhaneye Bağlı Milletin Büyük Okulu” yazarken, mimarın imzasını ise okulun kulesinde görebilmek mümkün. Eğer İstanbul’a geldiyseniz, belki de dünyada başka bir örneği olmayan bu görkemli eseri görmeden dönmeyin derim. İyi gezmeler dilerim.
2023:12:16 20:48:45Erkan KULAKSIZ
Balat'ta Bulgar Kilise'sinden sonra dikkat çekici ve etkileyici yapılardan biri de burası. Fransa'dan getirilip inşası da kullanılan kırmızı tuğlaları, görkemli yapısı ve hala faaliyet gösteren nadir Rum eğitim kurumlarından biri olmasıyla ön plana çıkıyor. Balat'a gelince görmeden dönülmemesi gereken yerlerden biri. Kapıları kapalıydı ama bazı zamanlarda içeri giriliyormuş onu öğrenip gelirseniz daha çok keyif alırsınız.
2024:01:19 14:08:50Gökhan AYGÜN
Mimarlık işini bilen, yetenekli sanatçıların elinden çıktığı belli olan bir yapı. Görkemli ve direkt dikkat çeken bir yapı olsa da, bulunduğu yerin dar, kalabalık ve yokuş olması, çevre yapıların binayı görmeyi engellemesi gibi etkenler yüzünden "ferah" bir deneyim sunmuyor. Böylesine estetik bir yapının lokasyonu, daha geniş ve bağımsız bir yer olmalıydı.
2023:12:31 17:17:59Sefa Gökce
İstanbul´un fethinden sonra Bizans´ın yönetici sınıfı ve tüccarları kenti terk ederek Ege adaları, İtalya ve Fransa´ya sığınmıştır. Fatih Sultan Mehmet, 1454´te, tüm İstanbullu Ortodoksları kente geri çağırdı. Bu çağrısını bir fermanla resmileştiren Fatih, Ortodokslar´ın kendi dillerinde eğitim yapabileceklerini, patrikhanelerini yeniden ihya edebilecekleri ve tüm ibadetlerinin eskiden olduğu gibi serbestçe yerine getibileceklerini bildirdi. Bunun üzerine İstanbul´dan ayrılmış olan eski Bizanslılar gruplar halinde kente geri döndü. Patrikhane, o dönemde Fatih Camii´nin bulunduğu, Oniki Havariler Manastırı´na yerleştirildi. Daha sonra Fethiye Kilisesi´ne nakledilen Patriklik makamı son olarak Fener´deki bugünkü yerine taşındı. Patrik Gennadios ile Fatih Sultan arasında yapılan anlaşma gereği 1454´te Fener sınırları içinde bir okul kuruldu. Yüzyıllar içinde adı, "Patrikhane Akademisi" ya da "Rum Mekteb-i Kebiri" olarak anılan bu eğitim kurumuna Osmanlı geniş olanaklar sağladı. Osmanlı İmparatorluğu´nun en yüksek mevkilerinde görev almış bulunan pek çok Fenerli Rum, baştercuman, Eflak ve Boğdan beyleri, patrik ve yüksek din görevlileri, bu okuldan yetişti. Osmanlı döneminde okulun müdürleri din görevlileri arasından seçilirdi. Okutulan dersler teolojik ağırlıklı, antik ve çağdaş felsefe, klasik filoloji ve edebiyattı. Okulun hocaları arasında da çok ünlü yazar ve araştırmacılar bulunuyordu. Bunlardan, baba ve oğul Zigomolar (1556-1580), Teofilos Koridaleus (1621-1639), Aleksandros Mavrokordatos (1663-1671), Avgenios Vulgaris (1760-1761) ve Konstantin Kumas, dünyaca ünlü isimlerdir. Okul 1861´den sonra klasik eğitim veren bir liseye dönüştü. Günümüze kadar ulaşan görkemli bina 1881´de mimar Dimadis tarafından inşa edildi. 1903´te okulun bünyesine, ilkokul öğretmeni yetiştirmeye yönelik, klasik filoloji ve pedogoji eğitimi veren bölüm eklendi. Haliç´in iki yakasında bulunan en görkemli yapılardan bir olan okul cumhuriyetten sonra Fener Rum Erkek Lisesi adını aldı. Okulun, hemen bitişiğinde, Tevkii Cafer Mektebi Sokak´ta bulanan bir binada ise kız öğrencilere eğitim veriliyordu. Okulların karma olmasından sonra kız öğrenciler de Fener Rum Erkek Lisesi binasına taşındi. Okulun bugünkü binası, Ondokuzuncu yüzyılın en önemli mimarlarından biri olan ve Fener Rum Erkek Lisesi mezunları arasında bulunan mimar Dimadis tarafından inşa edilmiş. Haliç´in her iki yakasındaki yapılar içinde Süleymaniye´den sonraki en büyük binası olan eserin yapı malzemelerinden çoğu Marsilya´dan getirilmiş. Avrupa´nın çeşitli ülkelerinde özellikle İtalya ve İspanya´da da şatolar yapan Dimadis, eseri beş sene içinde bitirmiş. Fener sırtlarındaki yüksek tepe üstüne inşa edilen eser, geniş ve yüksek cephesi, kırmızı ateş tuğlaları ve ortasındaki kubbeli kalın bir kulesiyle dikkatleri çekiyor. Büyüklüğünden dolayı sıkça, yapı olarak çok daha küçük olan, Fener Rum Patrikhanesi zannedilir.
2023:08:20 10:49:24Sinan
Her istanbul gezisinin vazgeçilmez mekanlarından birisi. Keşke şans olsa da içi gezilebilse. Balat sahilinden bakınca devasa büyüklüğü ve göz alıcı kırmızısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Balatı gezmek istemeseniz bile sadece bu okulu görmek için gidilir oraya. Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi, 1454 yılında İstanbul’un Fener semtinde kurulmuş, tarihin en eski ve en görkemli okullarındandır. Okul, tarih içinde «Patrikhane Akademisi», «Kırmızı Okul» veya «Birinci Akademi», «Mekteb-i Kebir» isimleriyle de anılmıştır. 500 seneyi aşkın süre eğitim veren okul, İstanbul’un fethinden önce farklı isimlerle faaliyetini sürdürmüş, bugünkü adını, bulunduğu Fener semtinden esinlenerek almıştır. İstanbul’un fethinden sonra Bizans’ın yönetici sınıfı ve tüccarları kenti terk ederek Ege adaları, İtalya ve Fransa’ya sığınmıştı. Fatih Sultan Mehmet, 1454’te tüm İstanbullu Ortodoksları kente geri çağırınca; Ortodoksların kendi dillerinde eğitim yapabileceklerini, Patrikhanelerini yeniden ihya edebileceklerini ve ibadetlerini eskiden olduğu gibi serbestçe yerine getirebileceklerini bildirdi. Bunun üzerine İstanbul’dan ayrılmış olan Rumlar gruplar halinde kente geri döndü.  Fatih Sultan Mehmet’in fermanı ile Patrik Gennadios tarafından 1454’te Fener sınırları içinde Osmanlı tarafından geniş olanaklar sağlanan bir okul kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun yüksek mevkilerinde görev almış bulunan pek çok Fenerli Rum, Baş Tercüman, Eflak ve Boğdan Beyleri, Patrik ve Yüksek Din Görevlileri, bu okuldan yetişti. Osmanlı Dönemi’nde okulun müdürleri din görevlileri arasından seçilirdi. Okutulan dersler teolojik ağırlıklı, antik ve çağdaş felsefe, klasik filoloji ve edebiyattı. Okulun hocaları arasında da çok ünlü yazar ve araştırmacılar bulunuyordu. Bunlardan, baba ve oğul Zigomalaslar (1556-1580), Teofilos Koridaleus (1621-1639), Aleksandros Mavrokordatos (1663-1671), Evgenios Vulgaris (1760-1761) ve Konstantin Kumas, dünyaca ünlü isimlerdir. Okul 1861’den sonra ise klasik eğitim veren bir liseye dönüştü. Günümüze kadar ulaşan görkemli bina 1880-1882 yılları arasında mimar Dimadis tarafından inşa edilmiştir. On dokuzuncu yüzyılın en önemli mimarlarından biri olan ve Fener Rum Erkek Lisesi mezunları arasında bulunan Mimar Konstantinos Dimadis, eserin yapı malzemelerinden çoğunu Marsilya’dan getirtmiştir. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde özellikle İtalya ve İspanya’da da şatolar yapan Dimadis, eseri iki sene gibi kısa sayılabilecek bir sürede bitirmiştir. İstanbul’un beşinci tepesindeki Fener sırtlarında inşa edilen okulun bugünkü binası; geniş ve yüksek cephesi, kırmızı ateş tuğlaları ve ortasındaki kubbeli gösterişli kulesiyle Haliç’in en görkemli yapılardan biridir. Büyüklüğünden ve ihtişamından dolayı sıkça Fener Rum Patrikhanesi zannedilir.
2023:09:19 21:34:35