İstanbul Laleli Camii
Laleli Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi bir camidir. 1760 yılında Sultan III. Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Cami, Osmanlı döneminin mimari özelliklerini yansıtan bir yapıya sahiptir.
Tarihçe
Laleli Camii, 18. yüzyılda inşa edilmiş olup, Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden biridir. Caminin yapımında klasik Osmanlı mimarisinin özellikleri görülmektedir. Caminin içi ve dışı çini işçiliği ile süslenmiştir.
Fiyat Politikası
Laleli Camii, ziyaretçilere ücretsiz olarak açıktır. Camiye giriş ücretsizdir ve herkesin ziyaretine açıktır.
Önemli Özellikler
- Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri
- Çini işçiliği ile süslenmiş iç mekan
- Tarihi ve kültürel bir miras
Laleli Camii, İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek isteyen herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yapıdır. Osmanlı döneminin mimari güzelliklerini yakından görmek isteyen ziyaretçiler için ideal bir mekandır.Siteyi ziyaret et
Etiketler
Fatih İstanbul Laleli Camii Yorumlar - 1
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
user353236
İstanbul Laleli Camii, tarihi ve mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Caminin iç dekorasyonu ve detayları oldukça göz alıcı. Ayrıca çevresindeki tarihi dokularla da bütünlük sağlayarak ziyaretçilerine güzel bir deneyim sunuyor. Ancak bazı bakım ve restorasyon ihtiyaçları bulunuyor. Genel olarak çok etkileyici bir camii.
15 Kasım 2024Emine Hoşoğlu
Laleli semtinden Ayasofya' ya yürüyerek giderken karşıma çıkan camii adını semte de vermiş küçük güzel bir cami. 3. Mustafa tarafından yaptırılan caminin ilginç de bir hikayesi var. İddiaya göre 3. Mustafa, Laleli Babayı rüyasında görmüş ve ona, “dünyada en büyük mutluluğun ne olduğunu” sormuş. Laleli babada cevap olarak“yiyip içtiğini def edebilmektir,” diye cevap vermiş. Padişah bu cevaptan hiç memnun olmamış. Ertesi gün padişah kabız olur ve doktorlar bir çare bulamaz. Padişah tekrar rüyasında Laleli Babayı görür ve veli kendisine camii yaptırması durumunda bu hastalıktan kurutulacağını söyler. Sonra da padişah hastalıktan kurtulur.
2023:11:17 21:42:26Ramazan çelik
Laleli semtine ismini vermiş olan camiidir. Sultan 3. Mustafa han zamanında yapılmıştır. Yaptırdığı diğer camiiler gibi bu camiiye de kendi adını vermemiş velisi saydığı Laleli Baba'nın adını vermiştir. Camiiden ziyade külliyedir. Medresesi zamanımıza ulaşamamıştır. Muhtelif zamanlarda tadilat görmüştür. Barok üslubu hakim bir şekilde yapılmıştır lakin klasik Türk mimarisinden de izler barındırmakta. Sultan 3. Mustafa hanın türbeside caminin hemen yanındadır.
2023:11:05 01:51:36Burak
3.mustafa döneminde yapılmış güzel bir cami aslında daha da büyük ve güzelmiş fakat bazı yangınlarda yanmış ama ona rağmen hala güzelliğini koruyor.
2023:09:17 16:44:10Ömer Gürel
Camii uyumak içinde kullanılıyor, ulu orta yatan insanlar var.
2023:10:12 09:59:00Omer Arda
LALELİ CAMİİ Adını yakınındaki Laleli Baba Türbesi'nden ya da Laleli Çeşmesi'nden almaktadır. III. Mustafa döneminde Koca Ragib Paşa'nın sadrazamlığı sırasında 1760-1763 arasında inşa edilmiştir. Yapımından kısa bir süre sonra 1766 depreminde yaşanan hasarın büyük olasılıkla çok önemli olmayıp sadece son rötuşların gecikmesine neden olduğu düşünülebilir. Ayrıca, bazı kaynaklara göre sol minare camiye altı yıl sonra eklenmiştir ve yapı üzerindeki veriler bunu doğrular. Kapısı Üzerindeki 1783 tarihli Arapça onarım kitabesi Ağustos 1782'de geçirdiği büyük yangın sonucu ortaya çıkan hasarın giderilmesiyle ilgili olmalidir. Avluya üç yönden merdivenle ulaşılır. Beşi son cemaat yerini örten toplam 18 kubbeli avlunun ortasında şadırvanı bulunur. İki yanda yer alan minarelerden güneybatıdaki, avlu duvanyla bütünleşirken, diğeri yukarıda da vurgulandığı gibi yapıya sonradan eklenmiştir. Hünkâr mahfiline çıkan rampa da yapıya bu kritik noktada eklemlenir. Caminin zeminden yükseltilmiş ana kitlesi sekizgen şemanın değiştirilmesiyle bugünkü biçimini almıştır. Kubbe ve yarım kubbelerin yüklerini aktaran sekiz ayaktan sadece mihrabın karşısına gelen ikisi serbest, diğerleri dış duvarlarla bütünleşik olarak şekillendirilmiştir. Kible duvarının yanlara uzatılmasıyla avlu duvarı arasında kalan iki yandaki dar uzun mekânlar dışa açık olarak biçimlendirilmiştir. Çoğu yayında mimarının Mehmet Tahir Ağa olarak verilmesine karşın, bunu doğrulayan özgün bir belge yoktur.
2023:06:09 09:11:38