Etiketler
Erzincan Merkez İsmet İnönü Heykeli Yorumlar - 0
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
Ismail Yaşartekin
Anıt iki kaideden oluşuyor. Erzincan. Depremlerin yıktığı yerle bir ettiği ettiği yeniden kurulan bir şehir. Kentte çok katlı yapılar yok. 3-4 katlı binaların yapımına izin veriliyor. Erzincan'da 27 Aralık 1939'da, 32.372 kişinin ölümü ve bütün kentin yerle bir olmasına neden olan depremi o dönemin "Milli şef"i İsmet İnönü'ye sarılan depremzede kadın, çocuk ve kentin yeniden yapımını anlatan alttaki figürleri bir kadın ve iki erkek (kadın vatan anayı, erkeklerden biri kentin yeniden kurulmasında çalışan işçiyi diğer erkek de Erzincanlıyı temsil ediyor) ile 1939 büyük depremini temsil ediyorl. Heykeltraş Ratip Aşir Acudoğlu tarafından yapılan heykel Erzincan depreminin simgesi olarak 1944 yılında açılmış.
2023:09:27 19:36:14Tarık Alkan
Duygu yüklü bir eser Anıt, bir kaide üzerine konulmuş iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, İsmet İnönü’nün göğsüne başını dayamış felaketzede bir ananın ıstırabını İsmet İnönü nezdinde devletin dindirmekte olduğunu, yanındaki çocuk ise devlet tarafından yapılan yardımlar başta olmak üzere yurt içinden ve yurt dışından yapılan yardımları sembolize etmektedir. İkinci kısım ise anıtın alt bölümünü oluşturan kısımdır. Anıtın sol tarafındaki heykel, şehri imar edecek olan sanatkârları, sağ tarafındaki heykel de şehrin anahtarını getiren bir hemşeriyi ve ortadaki kadın heykeli de saadete kavuşmuş bir anayı temsil etmektedir. Anıtın arka kısmında ise İbrahim Alaattin Gövse’nin, 1939 depremi dolayısıyla yazdığı dört mısralık bir şiiri bulunmaktadır. Anıt, bir bütün olarak Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün en kısa bir zamanda 1939 deprem felaketini paylaşmak emeliyle, Erzincanlıların yardımına gelişini temsil etmektedir. İbrahim Alaattin Gövse’nin şiiri şu şekildedir: Daya biçare kadın bağrına yorgun başını Ona anlat, yıkılan yurdu ölen yoldaşını Ebedi milletinin sevgisi kaynar orada Bu mukaddes ateş üstünde kurut gözyaşını
2023:01:24 20:36:30cd uoi
Erzincan'da goruleceklerin başında olan heykel , meydanada adını vermiştir. Cumhuriyet tarihinin en acı depremlerinden birisi 27 Aralık 1939’da Erzincan’da olmuş. Şehrin yeniden kurulmasına büyük ilgi gösteren İnönü’ye şükran ifadesi olarak yapılmış. Anıt 1944 yılında Ratip Aşir Acudoğlu’na sipariş edilip yapılmıştır. Bu heykel Erzincan depreminin simgesi olmuştur. Kaidenin önünde 3 heykel insan vücudunun tabii büyüklüğünde ortada bir kadın , sağındaki Erzincanlı erkeğe yeni kurulan şehrin anahtarını verir. Soldaki erkeğe yeni şehri kuran işçi ameleye bir çelenk verir.
2021:04:24 21:53:31Erkan KULAKSIZ
Erzincan'ın makus talihini anmanızı sağlayan bu heykel 1947de yapılmış. Erzincan tarih boyunca 11 yıkıcı deprem yaşamış ve en son 27 Aralık 1939 tarihinde yaşanan 7.9 büyüklüğündeki deprem şehri resmen dümdüz etmiş. 120 bine yakın bina yıkılırken yaklaşık 40 bin kişi ölüp 100 bin kişi yaralanmış kuzeyde Fatsa batıda Amasya'ya kadar 400 kmlik bir alanı etkileyen 52 saniyelik deprem Fatsa'da tsunamiye sebep olmuş. Ağır kış şartları ve o dönemin teknolojik imkanlarının kötü olması sebebiyle felakat çok daha kötü sonuçlar doğurmuş. :( Düşünün şehre 25 gün sonra ancak Kızılay gelebilmiş:(
2022:02:19 08:17:59Coştu TV
Herkes Atatürk heykeli sanıyor. Valilik binası önünde. Müze, Erzincan lisesi, saat kulesi var etrafında.
2023:08:16 15:16:23