Diyarbakır Hüsrev Paşa Cami
Hüsrev Paşa Cami, Diyarbakır şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup, şehrin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir.
Tarihçe
Hüsrev Paşa Cami, 16. yüzyılda Osmanlı Sadrazamı Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami, o dönemdeki mimari özellikleriyle dikkat çekmektedir ve şehrin en önemli ibadet mekanlarından biridir.
Fiyat Politikası
Hüsrev Paşa Cami, ibadet ve ziyaret için ücretsiz olarak halka açıktır.
Önemli Özellikler
- Osmanlı dönemi mimarisine sahip olması
- Tarihi ve kültürel bir miras olması
- Halka ücretsiz olarak hizmet vermesi
Hüsrev Paşa Cami, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan önemli bir yapıdır. Ziyaretçiler, caminin tarihi atmosferinde ibadetlerini gerçekleştirebilir ve şehrin tarihini daha yakından keşfedebilirler.Siteyi ziyaret et
Etiketler
Tanıtım Videosu
Diyarbakır Sur Hüsrev Paşa Cami Yorumlar - 1
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
user282948
Diyarbakır Hüsrev Paşa Camii, tarihi ve mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Caminin içindeki detaylar ve süslemeler gerçekten göz alıcı. Ayrıca caminin çevresi de oldukça güzel bir şekilde düzenlenmiş. Ziyaret etmekten büyük keyif aldım.
3 Eylül 2024Hıfzı Şimşek
Hüsrev Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Aynı ada sahip mahallede yer almaktadır. Divane Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, 1655'te geldiği Diyarbakır'ın eserlerini anlatırken Hüsrev Paşa Camii'nin Mardin Kapısı yakınında kalabalık cemaate sahip "şirin" bir ibadet yeri olduğunu belirtmiştir.
2023:12:01 10:34:35Hasan Hüsnü ALMAS
Hüsrev Paşa Camii, Diyarbakır Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Divane Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, 1655'te geldiği Diyarbakır'ın eserlerini anlatırken Hüsrev Paşa Camii'nin Mardin Kapısı yakınında kalabalık cemaate sahip "şirin" bir ibadet yeri olduğunu belirtmiştir. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen bir alanı kaplayan yapı avlulu bir düzenlemeye sahiptir. Siyah-beyaz kesme taştan yapılan caminin minaresi silindir gövdeli olup Selçuklu mimarisi üslubundadır. Dış mimaride süsleme avluya girişi sağlayan taçkapı ve minare üzerinde uygulanmıştır.
2022:10:04 22:04:05Ramazan Mafrak
Hüsrev Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Aynı ada sahip mahallede yer almaktadır. Divane Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi, 1655'te geldiği Diyarbakır'ın eserlerini anlatırken Hüsrev Paşa Camii'nin Mardin Kapısı yakınında kalabalık cemaate sahip "şirin" bir ibadet yeri olduğunu belirtmiştir. Yapının, inşa tarihini kesin olarak aydınlatacak herhangi bir kaynak günümüze ulaşmamıştır. Bununla birlikte Şehrin ikinci Osmanlı Valisi Divane Hüsrev Paşa tarafından 1521-1528 yılları arasında medrese (Hüsreviye Medresesi) olarak inşa edilmiş, mescit bölümünün halk tarafından sürekli kullanılmaya başlaması sonucu[2] 1728 yılında minare eklenerek camiye çevrilmiştir.[3] Yapı 1991-1992 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
2022:09:08 14:00:46Ali SOLMUŞ
mutlaka ama mutlaka uğramanız gereken bir yer cennet gibi sakin ve güzel buranın restorasyonunu Mardinli taş ustası Ali solmuş tarafından yapılmıştır YouTube kanalımız ( RESTORASYON UZMANI ) OLARAK geçmektedir.. sanatla ilgili bir şeyler öğrenmek yada bilgi almak isterseniz abone olabilir iletişime geçebilirsiniz
2023:02:19 10:11:11DTR
1521-1528 yılları arasında Diyarbakır’ın 2. Valisi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Eser Hüsrev Paşa Mahallesinde yer almaktadır. Medrese olarak inşa edilen yapının mescit kısmı devamlı ibadet yeri olarak kullanılınca yapıya 1728’de bir de minare eklenerek cami olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Ortak bir avlu etrafında konumlanan cami ve medreseden oluşan yapıda avlunun etrafını sivri kemerli revaklar çevirmekte ve revakların arkasında medrese odaları yer almaktadır. Yapının güneyinde yer alan cami olarak kullanılan kısım ters T planlıdır.Caminin silindirik planlı manaresi Diyarbakır’daki diğer Osmanlı minarelerinden ayrılmaktadır. Minarede yerden külaha kadar kara bazalt taş kullanılmış gövde kısmına ise yer yer bordür şeklinde beyaz kalker taşı kullanılarak bu kısımda yer bezemeye yer verilmiştir.
2015:11:26 09:17:24