Elazığ Harput Kalesi
Harput Kalesi, Elazığ şehrinde bulunan tarihi bir kaledir. Kale, M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılan kale, günümüzde ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Tarihçe
Harput Kalesi, tarihi boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Urartular, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından kullanılan kale, stratejik konumu nedeniyle önemli bir savunma noktası olmuştur.
Fiyat Politikası
Harput Kalesi'ni ziyaret etmek ücretsizdir.
Önemli Özellikler
- Tarihi bir kale olması
- Manzarasıyla dikkat çekmesi
- Çevresindeki tarihi dokularla bir bütünlük oluşturması
Harput Kalesi, Elazığ'ın tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek isteyen herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir noktadır. Tarihi atmosferi ve muhteşem manzarasıyla unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.Siteyi ziyaret et
Etiketler
Elazığ Merkez Harput Kalesi Yorumlar - 1
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
user296651
Elazığ Harput Kalesi, tarihi ve mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Kaleye çıkarak şehri yukarıdan izlemek harika bir deneyimdi. Tarihi dokusu ve manzarasıyla büyüleyici bir yer. Ancak kalede daha fazla bilgilendirme ve rehberlik hizmeti olabilirdi. Genel olarak çok keyifli bir ziyaret oldu.
17 Eylül 2024Halil Görgel
Görülmesi gereken yerlerden biri diyebilirim. Yemek için de Yakınlarda belediyenin işlettiği güzel otantik bir mekan da var tavsiye ederim.
2023:12:05 08:17:56Gülnur Sun
Harput Kalesi (Süt Kalesi), Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Şu anki Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılır. Yine bir rivayete göre, Süt Kalesi harcında su yerine süt kullanılma sebebi dönemde yaşanan su kıtlığı olduğu söylenir.Kale, MÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından inşa edilmiştir . MÖ 6. yüzyıldan itibaren Pers hakimiyeti altına girmiştir. MÖ 1. yüzyıl ile MS 11. yüzyıl arasında Part, Roma, Sasani, Bizans ve Abbasiler ve 11. yüzyılın sonuna kadar Bizans hakimiyeti altında devam etmiştir. 1085 yılında Çubukoğulları, 1112 yılında Artukoğulları, 1234 yılında Selçukluların egemenliği altında kalmıştır. Kale, Artuklu Beyi Belek Gazi'nin ve Selçuklu Beyi Alaeddin Keykubad'ın hükûmet merkezi olmuş, 1366 yılında Dulkadiroğulları ve Akkoyunlu Devletleri arasında mücadelelerden dolayı sık sık hakimiyet değişikliği yaşanmıştır. Kale 1465 yılında Akkoyunlu hükümdarı Hasan Bahadır Han tarafından ele geçirilerek Akkoyunlu idaresine alınmıştır. Harput Bölgesi ve Kalesi 1515 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine alınmıştır. İç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dörtgen planlı kalenin girişi, doğuda Harput yönündedir. Konumu itibarıyla Elazığ Ovasına hakim bir bölgede inşa edilmiştir. Günümüzde yapılan kazı çalışmalarında içinde çeşitli zindanlar, yaşam ve tedavi alanları bulunmuştur.Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile Prof Dr. Veli Sevin'in bilimsel danışmanlığında 2005 yılında başlanılmış ve 2009 yılına kadar devam edilmiştir. Aynı zamanda Harput Kalesi içinde 17. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar yaşayan Osmanlı Mahallesini kurtarmaya yönelik çalışmalar da Osmanlı Arkeolojisi kapsamında yürütülmüştür. 2. Dönem kazıları 2014 yılında Prof. Dr. İsmail Aytaç tarafından yeniden başlatılmıştır.
2023:10:20 16:29:59Elif
Kalenin olduğu bölgede restoranlar, ufak camiler, piknik alanları mevcut. Yürüyecek vaktiniz olmazsa arabayla da turlayabirsiniz. Kale restorasyon aşamasında. Bu şekilde de ziyaret edilebiliyor ancak çocuklu aileler için biraz zorlayıcı. Restorasyon işlemi bedon, taş blok gibi yeni nesil malzemelerle yapıldığı için kale özünden farklılaşıyor bence. O yüzden çok etkileyici gelmedi. İç kale alanı oldukça geniş, merak edenler buyursunlar.
2023:08:19 10:04:49Gezen Turist
Tarihsel kaynaklara göre Harput Kalesi, MÖ 8'inci yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulmuştur. MÖ 6'ncı yüzyıldan itibaren Persler'in hâkimiyeti altına girmiştir.MÖ 1'inci yüzyıl ile MS 11.'inci yüzyıl arasında Part, Roma, Sasani, Bizans ve Abbasiler arasında büyük mücadelelere sahne olmuş, 11. yüzyılın sonuna kadar Bizans hâkimiyeti altında devam etmiştir.Bu süre zarfında Ziata Castellum ve Kharpete, Arapça'da Hısn-ı Ziyad adıyla anılan kale, 1085 yılında Çubukoğulları, 1112 yılında Artukoğulları, 1234 yılında Selçuklular'ın egemenliği altında kalmıştır.Kale, Çubuk Bey'in, Artuklu Beyi Belek Gazi'nin ve Selçuklu Beyi Alaeddin Keykubad'ın hükümet merkezi olmuş, 1366 yılında Dulkadiroğulları ve Akkoyunlu devletleri arasında sık sık el değiştirmiştir. Harputlu Kalesi, 1465 yılında Akkoyunlu Hükümdarı Hasan Bahadır Han (Uzun Hasan) tarafından ele geçirilerek Akkoyunlu idaresine alınmıştır. Harput Bölgesi ve Kalesi, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresine geçmiştir.Harput Kalesi hakkında çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Bir rivayete göre kalenin yapımı sırasında yaşanan su kıtlığı nedeniyle, zamanın hükümdarının emriyle harcın hazırlanmasında su yerine süt kullanıldığı, bu yüzden de kaleye “Süt Kalesi” dendiği söylenmektedir.İç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden meydana gelen Harput Kalesi'nin özgün bir yapı olarak günümüze kadar korunabilmesinde Artuklu Dönemi’nde yapılan onarımların katkısı büyüktür. Kale daha sonra Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Osmanlı Dönemi’nde de onarımlar görmüştür. Kalesinin dış surları tamamen yıkılmıştır. Yalçın kayalar üzerinde inşa edilen ve kuşatılması oldukça zor olan kale, içerisinde hastane, tahıl ambarı, darphane, su sarnıcı, cephanelik, cami ve çok sayıda sivil yapının bulunduğu büyük bir mahalledir.
2023:08:27 14:35:59Edo Cell
" Harput Kalesi, Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. "
2023:09:22 19:42:16