Burmalı Minare Cami

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 26 Yorum Ekle

Burmalı Minare Cami Amasya

Burmalı Minare Cami, Amasya şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 13. yüzyılda Selçuklu döneminde inşa edilmiştir ve o döneme ait mimari özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Tarihçe

Burmalı Minare Cami, 1237 yılında inşa edilmiştir. Cami, o dönemde Amasya'nın en önemli ibadet mekanlarından biri olarak hizmet vermiştir. Caminin adını, minaresinin üst kısmında bulunan burma şeklindeki süslemelerden almaktadır.

Hizmetler ve Ürünler

  • Cuma namazı ve diğer ibadetler için hizmet vermektedir.
  • Tarihi ve mimari açıdan önemli bir yapı olması nedeniyle turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Fiyat Politikası

Burmalı Minare Cami'ye giriş ücretsizdir. Ancak, camiye bağış yapmak isteyen ziyaretçiler için bağış kutuları bulunmaktadır.

Müşteri Hedef Kitlesi

Burmalı Minare Cami, tarih ve mimariye ilgi duyan herkesin ziyaret edebileceği bir mekandır. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra, ibadet amacıyla camiyi ziyaret eden yerel halk da müşteri hedef kitlesini oluşturmaktadır.

Burmalı Minare Cami'ni ziyaret etmenin keyfini çıkarın ve Amasya'nın tarihi ve kültürel mirasını keşfedin.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Amasya Merkez Burmalı Minare Cami Yorumlar - 1

user117510

Amasya Burmalı Minare Cami, Hindu Tapınağı olarak da bilinen tarihi bir yapıdır. Bu cami, farklı dinlerin izlerini taşıyan bir yapı olmasıyla dikkat çekmektedir. Mimari açıdan oldukça etkileyici olan bu cami, ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunmaktadır. Tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yapı olan Amasya Burmalı Minare Cami, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.Puan : 4

26 Mart 2024
Ahmet Duran

Ahmet Duran

Amasya merkezde büyük otoparkın yanında bulunuyor. Cami ve sekizgen Kümbet Selçuklular zamanında yapılmış. Camiye ismini veren Burma şeklinde yapılan mimare Osmanlı zamanında yapılmış. Mükemmel bir mimari eser. Mimarenin taşları geçmeli bir şekilde burma biçiminde yapılmış harika bir yapı. Caminin mihrabı ve minber orijinal şeklinde duruyor. Gerçekten minberdeki hadisi Şerif işlemeleri mükemmel. Öğrendiğimize göre Mihraptaki fayanslar gelen yabancı turistler tarafından kimi yerleri parça parça sökülerek çalınmış. Cami içinde iki tane kabartma şeklinde çevrilmiş bir bölüm var. Mezar olduğunu öğrendik ama gerçekte aslını bilen yok. Kümbetin durumu içler acısı. Zamanında tadilat yapılırken. Tadilat yapanlara ve yaptıranlara hain demek istiyorum Tarihi eser katilleri demek istiyorum çünkü Çıkan molozları Kümbetin altındaki odaya doldurmuşlar. Sorumlularının bulunup çok büyük cezalara çarptırılması lazım. Cami görevlisine çok teşekkür ederiz. Misafir olduğumuzu söyleyince Kümbetin kapısını açtı ve Kümbetin içini görmek nasip oldu. Ama malesef içler açısı. Vakıflar müdürlüğü çok acil bir şekilde aslına uygun bir restorasyon çalışması yapıtırması lazım. Ecdadımız mükemmel eserler bırakmışlar ama biz torunları olarak onların emanetlerine sahip çıkamıyoruz. İnşaAllah yarın ahirette bizden şikayetçi olmazlar.

2021:02:24 04:09:09
Ahmet S Hoca

Ahmet S Hoca

Çarşı merkeze çok yakın otopark içerisinde.Gecmiste yapılan tahribatın tadilatı yapılırken aslına uygun yapılmamış caminin bir kısmında.2022 yazında tekrar tadilat yapılıyor.Caminin üst tarafında park ta ağaçları var.Fotoğraf meraklıları ilkbaharda çiçek açan ağaçlar arasından Amasya temalı güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirler.

2023:03:22 08:15:19
Bergama “BERGAMAHABER-AJANS-” Haberajans

Bergama “BERGAMAHABER-AJANS-” Haberajans

Amasyanin en eski tarihli camilerinden biri olup mutlaka görmelisiniz. Hemen yakınında otopark mevcuttur.Burmalı Minare Camii Ve Cumudar Türbesi - AmasyaCaminin kapısı üzerinde bulunan, kemer kavisi şeklindeki kitabeden caminin iki kardeş tarafından yaptırıldığı anlaşılır. Bu kardeşlerden Said Ferruh’un Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in vezirlerinden Necmeddin Ferruh Bey olduğu kabul edilmektedir. Kardeşi de Haznedar Yusuf’tur. Yapım tarihi, kitabeye göre 1242 yılıdır. Bugün, minaresinin yapım biçimiyle adlandırılan ve Evliya Çelebi’nin, Seyahatname'sinde Mahkeme Camii ismiyle bahsettiği caminin minaresi ilk yapıldığında ahşaptı. 1590 yılındaki deprem ve 1602 yılında yaşanan yangında hasar gören caminin minaresi 1730 yılında yaşanan büyük yangında tamamen yok oldu. Bunun yerine yapılan minare bu kez caminin güçlü taş yapısına uygun biçimde taştan yapıldı. Dönerek minarenin etrafını dolanan yivlerin oluşturduğu bu yapıya bu zamandan sonra Burmalı Minare, camiye de Burmalı Minare Camii denmiştir. Cami, girişin iki yanındaki minare ve türbe dışında oldukça düzgün bir dikdörtgen plana sahiptir. Kesme taştan örülmüş kalın ve güçlü duvarlardan batı ve doğu cephesindekilerde bulunan dörder pencere ile güney cephesindeki üç pencere caminin içini aydınlatır. Camiye minare ve türbenin arasından, dışarıya doğru çıkıntılı büyük bir niş içinde yer alankemerli kapıdan girilir. İç mekan mihrap ekseninin iki yanında sıralanmış üçer paye (sütun) ile üç sahına ayrılmış, payelerin birbirine sivri kemerlerle bağlanmasıyla bu sahınlar da üçer bölüme ayrılarak toplam dokuz bölüm meydana getirmiştir. Bu dokuz bölümden orta sıradaki üçünün üzeri kubbelerle örtülüdür. Yan sıralardaki bölümlerden kıble duvarına yakın olan ikisi çapraz, diğer bölümler beşik tonoz örtülüdür. Girişin sol yanında kare zemin üzerine sekizgen yapılı Cumudar Türbesi bulunur. İlhanlılar’ın Anadolu egemenliği döneminde Amasya’da Anadolu Nazırlığı yapmış olan Şehzade Cumudar’a ait mumyanın Amasya Müzesi’ne konulmasına kadar burada bulunmuş olması nedeniyle bu isimle anılan türbe asıl olarak Ferruh Bey ve oğluna aittir.

2018:08:02 12:37:45
Alaaddin Kaynak

Alaaddin Kaynak

Tarihe meydan okumuş harika bir Selçuklu eseri. Ancak iyi bir restorasyona ihtiyacı var. Giriş kapısının üzerine takılan florasan ve kamera gibi ucubeleri güzelim taşlara nasıl monte ettiklerini görünce hainlerin çok uzakta olmadığını anlıyorsunuz. Insallah daha kötü olmadan el atılır. Ecdadın kemikleri daha fazla sızlamadan ilgilenilmeli. Muhakkak görmelisiniz. Hemen ön kısmında yer alan taşhan ile birlikte mükemmel bir sıcaklık hissettiriyor insana.

2019:07:07 08:51:32
Mustafa Dursun

Mustafa Dursun

Osmanlı mimarisi ait olan, eskiden ahşap minareye sahip olduğu halde yanması üzerine Osmanlı minareyi bu şekilde tekrar inşa etmiş. Günümüzde etrafı otopark olarak kullanılan bu cami, hakettiği değeri ve ilgiyi göremiyor maalesef.

2021:09:26 11:16:30

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık

Amasya Merkez 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Benzer İşletmeler :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı