Amasya Bayezid Paşa Camii
Bayezid Paşa Camii, Amasya şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Osmanlı döneminde yapılmış olan bu cami, şehrin en önemli tarihi ve kültürel yapılarından biridir.
Tarihçe
Bayezid Paşa Camii, 15. yüzyılda Osmanlı veziri Bayezid Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yapımı tamamlandıktan sonra birçok kez restore edilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
Fiyat Politikası
- Giriş ücretsizdir.
- Ziyaretçilerden bağış kabul edilmektedir.
Önemli Özellikler
- Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biri.
- Tarihi ve kültürel bir mirasın parçası.
- Şehrin merkezi konumunda bulunması.
Amasya ziyaretinizde Bayezid Paşa Camii'ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Osmanlı dönemi mimarisini yakından görmek ve şehrin tarihi atmosferini hissetmek için ideal bir mekandır.Siteyi ziyaret et
Etiketler
Amasya Merkez Bayezid Paşa Camii Yorumlar - 1
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
user118998
Amasya Bayezid Paşa Camii, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri. Caminin detayları ve süslemeleri oldukça etkileyici. Tarihi ve kültürel bir miras olan bu cami, Amasya'nın önemli simgelerinden biri. İçerisinde huzur bulabileceğiniz ve tarihe tanıklık edebileceğiniz bir mekan. Kesinlikle görülmeye değer.
27 Mart 2024EREN ikra berensu
Çok güzeldi.Amasyanin her köşesi tarihi eserlerle dolu.En yakın zamanda uzun uzun gezmek istiyorum.Görmek istediğim birçok yeri kısıtlı zamandan dolayı göremedim.
2023:11:23 07:07:07Alaaddin Kaynak
Çelebi Mehmet devrinde 1414 yılında zamanın Amasya Valisi Beyazıt Paşa tatafindan yaptırılmıştır. 39 depreminde yıkılan minaresi henüz yapılamamıştır. 2006 da restore edilse de pek başarılı bir çalışma sayılmaz. T planlı camilerden olan erken dönem Osmanlı eserinin özelllikle ahşap giriş kapısı ve son cemaat yeri estetik açıdan çok değerlidir. Caminin vakfiyesi dış duvarları çevreleyen saçak altına bir bordür olarak dönen kırmızı taş üzerine işlenmiştir. Amasya'nın nadide eserlerinden olup, yapan, yaptıran ve yaşatanların mekânı cennet olsun.
2019:02:28 19:51:47Yusuf Boğatepe
1414 yılından bu yana tarihiyle güzelliğiyle şehrin güzel noktasından birinde hala ayakta duruyor bu külliye. Amasya da ziyaret edilecekler listeniz varsa kesinlikle eklemelisiniz. Minyatur müzesi de bu külliyenin içinde bulunuyor. Buranın bakımı ve temizliğiyle ilgilenen herkesin eline sağlık.
2020:10:15 20:52:16OAA
Tek kelime.. Yaşayan tarihimiz. Ecdada bin Selam
2023:09:24 12:38:37Refik Hut
Beyazıtpaşa Mahallesi’nde, nehrin doğu kıyısında, Künç Köprü’nün karşısında yer alan camiyi 1414 yılında, daha sonra sadrazam olan Bayezid Paşa yaptırmıştır. Ters T biçimindeki caminin planı bazı ayrıntıları dışında aynı dönemlerde Bursa’da yapılan Yeşil Cami’ninkine benzer. Bu plana sahip camilere Zaviyeli ya da Bursa Tipi Camiler de denir. Yapısı ve süslemeleriyle oldukça zarif bir görünüşe sahip caminin en dikkat çekici bölümü kuzeyindeki son cemaat yeridir. Altı kalın kare paye birbirine ve beden duvarına sivri, kalın kemerlerle bağlanarak beş bölüm oluşturur. Her bölümün Üzeri Türk üçgenleriyle geçilen sekizgen kaideler üstündeki kubbelerle örtülüdür. Payeler kemer hizasına kadar düzgün kesme taşlardan örülmüştür. Payeleri bağlayan kemerlerse kırmızı ve beyaz mermerdendir. Bunların etrafında yine mermerden, hafif çıkıntılı çerçeveler bulunur. Bu bölümün üst kısmı kıvrık dal ve yaprakların oluşturduğu motiflerle süslenmiştir. Mukarnas süslemeli saçak altında yer alan, boydan boya cepheyi dolanan kırmızı taş kuşağı üzerine caminin kabartma biçiminde vakfiyesi işlenmiştir. Giriş kapısı son derece zengin ahşap bezemelidir. İbadet mekanı iki bölümden oluşur. Mihrabın bulunduğu ikinci mekan ilkinden daha küçüktür. Bu bölümün doğusu ve batısında bulunan kapılardan yan mekanlara geçilir. Her bölümün üzeri bir kubbeyle örtülüdür. Cami 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce onarılmıştır.
2018:08:15 22:32:48