Lohusa Sultan Türbesi

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 3 Yorum Ekle

İstanbul Lohusa Sultan Türbesi

Lohusa Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüp ilçesinde bulunan tarihi bir yapıdır. Türbe, Osmanlı padişahı II. Mahmud'un annesi Bezmialem Valide Sultan için yaptırılmıştır. 1852 yılında tamamlanan türbe, Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biridir.

Tarihçe

Lohusa Sultan Türbesi, Bezmialem Valide Sultan'ın vefatından sonra oğlu II. Mahmud tarafından yaptırılmıştır. Türbenin yapımında mermer ve ahşap detaylar kullanılmıştır. Günümüzde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Fiyat Politikası

Giriş ücreti: Yetişkinler için 10 TL, öğrenciler için 5 TL'dir.

Önemli Özellikler

  • Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği
  • Tarihi ve kültürel bir miras
  • Mimari detaylarıyla dikkat çeken bir yapı
Lohusa Sultan Türbesi, İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek isteyen herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Osmanlı dönemine ait mimariyi yakından görmek ve tarihi atmosferi hissetmek isteyen ziyaretçiler için harika bir seçenektir.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Beyoğlu İstanbul Lohusa Sultan Türbesi Yorumlar - 1

user350227

İstanbul Lohusa Sultan Türbesi Mezarlık, tarihi ve mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Türbenin içinde bulunan mezarlar ve süslemeler oldukça dikkat çekici. Ayrıca türbenin çevresindeki mezarlık da oldukça bakımlı ve düzenli. Ziyaretçilere huzurlu bir ortam sunuyor. Ancak türbenin biraz daha geniş bir alana sahip olması ve daha fazla bilgi verici tabelaların olması daha iyi olabilir. Genel olarak güzel bir mekan.

12 Kasım 2024
GONUL

GONUL

Geçen sene gittiğimde etrafı daha bakımlıydı. Şu an ise haline terk edilmiş gibi. Etrafında kuşlar yesin diye bayat ekmekler bırakılmış.. her yer ıslak ekmek.. çöpler var.. Şişhane minibüs durağının karşısında bulunan bu mekanın çok anlamlı bir hikayesi de var.. Eşi hamile iken askere giden bir adam, döndüğünde eşinin öldüğünü öğrenir. Mezarına gidince ağlayan bir bebek sesi duyar ve mezarı açarlar. Mezarda annesinden hala süt emen bir bebek görülür.. çocuğu olmayan kadınların türbeyi ziyaret ettiği söylenir.

2023:09:02 09:58:55
Ruzgar Davut

Ruzgar Davut

LOHUSA ANA (SULTAN) TÜRBESİ Sultan 3.Mehmed, Müeyyetzade Mehmed'in annesinin kabrini ise türbeye dönüştürür. Bu türbe, bugün de mevcut olan, Şişhane'de, Refik Saydam Caddesi'nden ayrılarak Kasımpaşa'ya inen yolun köşesindeki kavşakta bulunan ''Lohusa Ana Türbesidir''. Eskiden, Galata Mevlevihanesi'nden Kasımpaşa'ya kadar uzanan ve Beyoğlu Mezarlığı olarak anılan çok büyük bir mezarlığın içerisindeyken, 1914 yılında, mezarların taşınarak, mezarlığın ortadan kaldırılmasıyla, günümüzde yalnız başına durmaktadır.

2023:04:03 00:01:30
Ömer Ertuğrul YİĞİT

Ömer Ertuğrul YİĞİT

ALLAHA inanmayan kafirlere güzel bir örnek ama onlar yine inanmaz inamasınlar cehenneme kütükde lazım,Allah Büyüktür ve Çok sabırlıdır.

2021:01:16 11:40:16
Muzaffer Çevik

Muzaffer Çevik

Üç tarafı cadde ve trafikle çevrilmiş yeşil bir alanın içindedir Lohusa Sultan Türbesi. Adından da anlaşılacağı gibi özellikle mübarek gün ve gecelerde gebelerin, çocuğu olmayanların ve lohusa hanımların dua ve yakarış mekanıdır. Türlü rivayetlere konu olmuş Lohusa Sultan Türbesi, İstanbul'un en gizemli türbelerinden biridir. Şişhane'de, yol kenarında kare planlı, göz alıcı taş işçiliği ve kubbeli mimarisiyle dikkat çekmektedir. İstanbul'un en gizemli türbelerinden olan Lohusa Sultan Türbesi, Şişhane'de, yol kenarında kare planlı, göz alıcı taş işçiliği ve kubbeli mimarisiyle dikkat çekmektedir. Osmanlı mimarisinin hakim olduğu türbe, taş ve tuğla dizileri halindeki kare biçiminde üstü küçük bir kubbe ile örtülmüş, binanın bir duvarında kapı, diğer 3 duvarında ise birer pencere mevcut şekilde yapılmıştır. Türbenin kitabesinde ve açıklama bölümünde de yazıldığı ismi ile Rahime Hatun veya Saliha Hatun Türbesi olarak da bilinir ama en meşhur ve bilinen ismi Lohusa Sultan Türbesi'dir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine yansıyan rivayete göre 1596’da Sultan 3. Mehmed, sefere çıktığında eşi hamile olan bir asker de savaşa çağrılır. Asker, savaştan döndüğünde eşinin birkaç gün önce öldüğünü öğrenir ve üzüntüyle mezarın başına gider. Ziyareti esnasında mezardan bebek sesi duyar. Çocuğun yaşadığı anlaşılır ve mezar açılır. Rivayete göre küçük bebek ölü annesini emerken bulunur. annesi Lohusa Sultan olarak evliyalaştırılır ve çocuk da büyüyünce ünlü bir alim olur. Gelen ziyaretçilerin batıl inanış ve icraatlerinden dolayı türbe kapalı halde tutulmakta ve camlarıda içeriyi göstermemektedir. Gelenler mum yakar, tel bağlar ve türlü batıl inanışlar yaparak türbeye zarar verirler düşüncesi ile türbenin ziyarete kapatıldığı bilinmektedir. Zaten Diyanet'te türbe ziyaretlerinde bu gibi adetlerin olmaması gerektiğini, bir şey dilenecekse veya istenecekse türbelerden değil Allah'tan isteneceğini her fırsatta bildirmektedir. Doğru olanda bu olsa gerek. Ben özellikle konumu itibari ile her geçtiğimde mutlaka türbenin bulunduğu yeşil alanda dinlenmeyi mutlaka tercih eder bir dua bırakıp giderim. Size de tavsiye ederim. Türbenin etrafı binalarla sarılmadığı için açık bir alanda bulunmaktadır ve çok güzel fotoğraf çekme imkanı sunar...

2018:03:14 13:36:05
Hakan Arpa

Hakan Arpa

Türlü rivayetlere konu olmuş Lohusa Sultan Türbesi, hem mimari yapısıyla ilgi çekerken hem de çocuğu olmayan kadınların ilgisini topluyor. İstanbul'un en gizemli türbelerinden olan Lohusa Sultan Türbesi, Şişhane'de, yol kenarında kare planlı, göz alıcı taş işçiliği ve kubbeli mimarisiyle dikkat çekiyor. Muntazam işlenmiş taş ve tuğla dizileri halindeki kare biçimli binanın üstünü küçük bir kubbe örter, binanın bir duvarında kapı, diğer 3 duvarında ise birer pencere yer alır. Evvelce Küçük Mezaristan denilen kabristanın içinde bulunan türbe, 1940’lı yıllarda Şişhane'nin yol ve park olarak düzenlenmesi sırasında Evliya Çelebi’ye ait olduğu sanılarak yıkılmadan bırakılmış ve ufak bir de tamir görmüştür. Rahime Hatun veya Saliha Hatun Türbesi olarak da bilinen ama halk arasındaki yaygın adı Lohusa Sultan Türbesi olan yapı, batıl inançlı insanlar tarafından, çocuğu olmayan kadınlara şifa adresi olarak gösteriliyor. Buraya gelip dua edenlerin kısırlığını aşacağı ve çocuk sahibi olacaklarına inanılıyor. Türbenin efsanesi Evliya Çelebi'nin ünlü eseri Seyahatname'de yansımış. Evliya Çelebi, Seyahatnâme'nin 1. cildinin 424. sayfasında, burada yatan kişi hakkındaki efsane nakleder. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine yansıyan rivayete göre 1596’da Sultan 3. Mehmed, sefere çıktığında eşi hamile olan bir asker de savaşa çağrılır. Asker, savaştan döndüğünde eşinin birkaç gün önce öldüğünü öğrenir ve üzüntüyle mezarın başına gider. Ziyareti esnasında mezardan bebek sesi duyar. Çocuğun yaşadığı anlaşılır ve mezar açılır. Rivayete göre küçük bebek ölü annesini emerken bulunur. annesi Lohusa Sultan olarak evliyalaştırılır ve çocuk da büyüyünce ünlü bir alim olur.

2018:04:25 07:50:42

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı