Ali Nacar camii

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 4 Yorum Ekle

Gaziantep Ali Nacar Camii

Gaziantep şehrinde bulunan Ali Nacar Camii, şehrin en önemli ibadet mekanlarından biridir. Cami, şehir merkezinde yer almakta olup, her gün yüzlerce Müslüman'ın ibadet ettiği bir mekandır.

Tarihçe

Ali Nacar Camii, 19. yüzyılda inşa edilmiş olup, Osmanlı dönemine ait bir mimariye sahiptir. Cami, zaman içerisinde birkaç kez restore edilmiş olsa da, orijinal mimarisini korumaktadır.

Fiyat Politikası

Ali Nacar Camii, ibadet için ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Cami, herkesin ziyaretine açık olup, herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Önemli Özellikler

  • Osmanlı dönemine ait mimari
  • Merkezi konum
  • Huzurlu ve sakin bir ortam
Ali Nacar Camii, tarihi ve mimari özellikleriyle Gaziantep şehrinin önemli bir simgesidir. Ziyaretçilerine huzurlu bir ibadet ortamı sunmaktadır ve şehri ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken bir mekandır.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Gaziantep Şehitkamil Ali Nacar camii Yorumlar - 1

user319511

Gaziantep Ali Nacar Camii, şehrin en önemli ve tarihi camilerinden biridir. Mimari yapısı ve süslemeleri oldukça etkileyicidir. Caminin iç dekorasyonu da oldukça güzel ve huzurlu bir atmosfere sahiptir. Cami çevresi temiz ve düzenlidir. İbadet etmek için oldukça uygun bir ortam sunmaktadır. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir mekandır.Puan : 5

11 Ekim 2024
BM - Yılmaz Koç

BM - Yılmaz Koç

Nacar ( marangoz) Ali tarafından yapıldığı rivayet edilen tarihi camilerimizden. Marangoz Ali bir cami yaptırmaya karar verir. Ve parasının helal olup olmadığını test etmek amacıyla bir kütüğün içini oyup paraları koyar ve Alleben deresine atar. Köylünün biri kütüğü görüp dereden çıkararak saban yapması için Nacar Ali ustaya getirir. Kütüğü gören Ali usta köylüye istediği sabanı verir ve camiyi yapmaya başlar. Bugün içerisinde huzur içinde namaz kildigimiz caminin halk arasında ki hikayesi böyle. Mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Kalenin hemen yanı başında.

2019:08:05 10:21:41
Ramazan Tetik

Ramazan Tetik

Asıl işi nacarlık (marangozluk) olan Ali ismindeki bir zat, bir Cami yaptırmak istediğini o günün ileri gelen alimlerine giderek; ‘’Ben bir cami yaptırmak istiyorum’’ der. Alimler; ‘’Caminin cemaatinin çok, sevabının fazla olmasını istiyorsan elindeki paranın helal olması lazım” derler. Bunun üzerine Ali usta düşünür taşınır ve bir kütüğün içini oyarak bunun içine cami yaptırmak istediği parasını koyar ve kütüğün ağzını sıkıca kapatır. Daha sonra bu kütüğü –bugün hala caminin yanı başında akmakta olan- Alleben deresine bırakır ve; ‘’Eğer bu para helal ise gelir beni bulur’’ der. Ali Ustanın Alleben’e bıraktığı içi para dolu kütük bu günkü Oğuzeli mevkiine ulaştığında, tarlasında işiyle meşgul olan bir köylü tarafından bulunur. Köylü kütüğü Alleben’den çıkarır ve; ‘’Bu kütükten çok güzel bir saban olur’’ der. Ve bizim Nacar Ali Ustanın atölyesinin yolunu tutar. Bu kütükten kendisine saban yapmasını ister. Ali Usta kütüğü görünce, kendisinin suya bıraktığı kütük olduğunu anlar. O çiftçiye; ‘’Şuradan istediğin sabanı al, götür der ve kendisine o kütükten bir saban yapacağını söyler. Ali Usta anlar ki parası helal paradır. Bunun üzerine cami yapımına hemen başlar. Zorlu çalışmalar sonunda, caminin tavan yapım aşamasına gelinir. Tavanın bir kısmı yapılır, son aşamaya gelindiğinde Nacar Ali Ustanın parası biter. Parası bittiği için; “Ya Rabbi ben ne yapacağım, nasıl tamamlayacağım bu mabedi” diye düşünür. Yatsı namazını kıldıktan sonra bu düşüncelerle uykuya dalar. Sabah namazı için kalktığında caminin kapısı önünde 10 tane deve –yüküyle beraber- bağlanmış, “BUNLAR ALİNACAR CAMİSİNE VAKIFTIR” yazısını görür. Develer satılıp caminin eksik kalan bölümleri tamamlanır ve Ali nacar Camii bu şekilde ibadete açılır.

2018:01:23 18:46:56
Seyyah Gurme

Seyyah Gurme

Ali Nacar Camii Yaprak Mahallesi'nde, Alleben Deresi'nin akışına göre sol tarafında bulunmaktadır. Vesikalarda Ali adında bir marangoz tarafından yaptırıldığı görülmüştür. Müezzin mahfiline çıkan merdiven üzerinde 1213 Hicri tarihi yazmaktadır. Bu hicri tarihin caminin onarım tarihi olduğunda bileşilmektedir. Camii ve minaresinin, Antep savunmasından etkilendiğini üzerindeki kurşun yaralarından anlamak mümkündür.

2022:07:30 15:59:12
Osman ÇiL

Osman ÇiL

ALİ NACAR CAMİİCaminin ilk yapılışı kesin olarak bilinmemektedir. İlk yapılışının 14. Yüzyıla kadar uzaması mümkündür. Ali Neccar adından bir marangoz tarafından yaptırıldığı söylenir. Eskiden adı Aliyünnacar olarak da geçmektedir. 1816 tarihine ait bir onarım kitabesi vardır. Ayrıca mihrap üzerinde 1817, vaiz kürsünde 1819 tarihli kitabeler bulunmaktadır. Kıbleye paralel iki bölümlü enine dikdörtgen planlıdır. Taş ayaklarla bölünmüş mekan çapraz tonozlarla örtülmüştür. Mihrap renkli mermerler ve çinilerle bezelidir. Minber mermerden yapılmıştır. Vaiz kürsüsünün ahşap işçiliği ve kalem işleri dikkat çekicidir. Minare şerefesi şemsiye çatı ile örtülü, altı mukarnaslıdır. Minare kaidesindeki güneş saati bölgedeki tek örnektir. 2008 yılı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından minare rekonstrüksiyonu, çevre düzenlemesi ve çevre dükkânların restorasyonu yapılmıştır.

2022:12:20 23:25:47
Tahir KESKİN

Tahir KESKİN

Tarihi mimarisi ve sehre mal olmuş kimliği ile Ali Nacar Camii bir başka güzel.

2019:08:26 20:21:39

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık
  • Pazartesi 08:00–21:00
  • Salı 08:00–21:00
  • Çarşamba 08:00–21:00
  • Perşembe 08:00–21:00
  • Cuma 08:00–21:00
  • Cumartesi 08:00–21:00
  • Pazar 08:00–21:00

Gaziantep Şehitkamil 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı