Orta Işık Cami Eskişehir
Orta Işık Cami, Eskişehir şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup şehrin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir.
Tarihçe
Orta Işık Cami, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde yapılmıştır. Cami, o dönemde şehrin merkezinde bulunan önemli ibadet mekanlarından biri olarak hizmet vermiştir. Günümüzde de hala aktif olarak ibadetlerin yapıldığı bir camidir.
Fiyat Politikası
Orta Işık Cami, ibadet için ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Cami, ziyaretçilerine herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Önemli Özellikler
- Tarihi bir Osmanlı camisi olması
- Merkezi konumu
- Geleneksel mimarisi
Orta Işık Cami, Eskişehir'in tarihi ve kültürel mirasını yansıtan önemli bir yapıdır. Ziyaretçiler, şehrin tarihini ve kültürünü yakından tanımak için bu camiyi ziyaret etmelidir. Ayrıca, cami ibadet için ücretsiz hizmet verdiği için herkesin rahatlıkla ziyaret edebileceği bir mekandır.Siteyi ziyaret et
Etiketler
Eskişehir Odunpazarı Orta Işık Cami Yorumlar - 1
İnceleme Ekle ve Değerlendir
Öne Çıkan Şehirler
Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.
user312117
Eskişehir Orta Işık Camii, şehrin en önemli ve tarihi camilerinden biridir. Mimari yapısı ve iç dekorasyonu oldukça etkileyicidir. Caminin çevresi de oldukça düzenli ve bakımlıdır. İbadet etmek için güzel bir ortam sunmaktadır. Ancak bazen kalabalık olabiliyor ve sessizlik sağlanamayabiliyor. Genel olarak Eskişehir'in simgelerinden biri olan Orta Işık Camii'ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
4 Ekim 2024Yasmin Teacher (Turkey)
Osmanlı son dönem yapıtlarından odunpazarı için de son derece sade ve nezih bir cami...
2019:07:20 12:26:56Yunus karslı
19.yüzyılda yapılmış çok iyi korunmuş camii
2023:09:22 05:21:17Yasin ALTIN
Engelsiz Yapı Cami aslına uygun olarak yeniden yapıldı, Engelli vatandaşlarımıza yönelik uygun dizayn edildi. Engelliler için asansörü mevcut. Odunpazarında yürüyerek gezilecek yerler arasında. Araç ile park yeri biraz sorun olabiliyor.
2018:05:08 12:36:55Uğur Döğer
İlk, mescid olarak, Aşıkzade Mehmet efendi tarafından yaptırılmıştır, zamana yenik düşüp harap halde iken, Hacı Mehmet Zülali ağa tarafından yeniden ihya edilip, miladi 16 Eylül 1835 tarihinde açılmıştır, mevcut minare ise yine Hacı Mehmet efendi tarafından 20 yıl sonra yaptırılmıştır, Hacı Mehmet efendi Şam'da Osmanlı'ya çok sıkı bağlarla bağlı olan Mevlana Halid-i Bağdad-i hz.dergahında, Kafkas Kartalı, düşmana kan kusturan Şeyh Şamil ve bir çok Evliya ile birlikte yetişmiş bir Nakşibendi şeyhidir, basılı kitapları mevcuttur, Cami 2014 yılında aslına uygun olarak ve engelli cemaatte düşünülerek yeniden inşa ettirilmiştir, etrafında çok güzel tarihi bina çeşme ve konaklar var, Rabbim cemaatini bol eylesin.
2019:12:08 09:16:43dünya seyyahı
Engelsiz Yapılar / Orta Işık Camii Eskişehir Odunpazarı İlçesi Orta Mahalle Malhatun Sokak No:56´da bulunan Orta Işık Camii tarihi bir camidir. 165 metre kare alana sahip olan cami 100 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir. Bünyesinde tuvalet, şadırvan, gasilhane, oturma odası bulunan cami soba ile ısıtılmaktadır. Lojmanı yoktur. İmam Hatip ve Müezzin kayyım kadrosu bulunmaktadır. Mescidi ilk olarak Âşıkzâde Mehmed Efendi yaptırmıştır. Hangi tarihte yapıldığını bilmiyoruz. Ancak zamanla harab duruma gelen mescidi hayır sahiplerinden Hacı Mehmed Ağa tamamen yıkıp yeniden inşa ettirmiştir. Yeniden yapılan mescide (Malumu âliniz mescidlerde sadece beş vakit namaz kılınıyor. Minber olmadığı için Cuma ve Bayram Namazları kılınmıyor) mihrap ilave edilerek cami olarak 16 Eylül 1835 yılında hizmete açılmıştır. İlk olarak imamlık görevine de İsmail oğlu hafız seyyid Mehmed Efendi atanmıştır. (Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Dosya 1595, Gömlek 22, Fon HAT ) Bundan sonra bir dönem Mehmed Ağa Mescidi diye anılan caminin minaresinin doğu yüzündeki kitabeden, 1855 yılında yani caminin inşasından 20 yıl sonra minaresinin yapıldığını anlıyoruz. Camiyi yaptıran Hacı Mehmed Ağa ile imamlık görevi verilen Hafız seyyid Mehmed Efendinin aynı kişiler olduğunu tahmin ediyoruz. Muhtemelen bizim bildiğimiz Hacı Mehmed Zülâli Efendi olsa gerek. Çünkü minarede de aynı isim var. Camiyi yaptırdığında maddi imkanı bitmiş olabilir. Aradan geçen 20 yıllık sürede tekrar elde ettiği varlıkla minareyi yaptırmış olabilir. Hacı Mehmed Zülâli Efendi bir Nakşi şeyhidir. 1840 yılında Orta mahalle 16 numarada ikamet etmektedir. Hayatı hakkında tam olmasa da biraz bilgimiz var. Şu an arşivimizde hazrete ait 8 eser bulunmakta. Reşehat isimli eserini günümüz harflerine aktararak yayınladık. Bu yılki Ramazan başı İz yayıncılıktan çıktı. Diğer eserleri üzerinde çalışıyoruz. Bunları niye söylüyorum. Mehmed Zülali Efendinin Nakşibendiliğini kanıtlayacak belgeler olduğu için. Zaten kitabın kenarına kendilerinin yazdığı nottan 1239 (1823) yılında Şam’da Mevlana Halid Ziyaeddin Hz.lerinin yanında seyru süluk için bulunduğunu belirtiyor. (Reşehât sayfa 239)
2018:02:05 23:13:35