Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 3 Yorum Ekle

Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi

Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi, Erzurum şehrinde bulunan tarihi bir yapıdır. Bu medrese, Selçuklu döneminde inşa edilmiş olup günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Tarihçe

Çifte Minareli Medrese, 1253 yılında inşa edilmiştir ve Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in annesi Terken Hatun tarafından yaptırılmıştır. Medrese, zaman içinde çeşitli onarımlar geçirmiştir ve günümüzde ziyaretçilere açık bir müze olarak hizmet vermektedir.

Fiyat Politikası

Giriş ücreti yetişkinler için 10 TL, öğrenciler için ise 5 TL'dir. Müze kart sahipleri ise ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.

Önemli Özellikler

  • Osmanlı dönemi vakıf eserlerinden biri olması
  • İki minaresi ile dikkat çeken mimarisi
  • Tarihi ve kültürel değeri yüksek eserlerin sergilendiği müze olması
Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi, tarihi ve kültürel birikimiyle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret ederek, Erzurum'un tarihini ve kültürünü yakından tanıma fırsatını kaçırmayın.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Tanıtım Videosu

Erzurum Yakutiye Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi Yorumlar - 1

user306700

Erzurum Çifte Minareli Medrese, Vakıf Eserleri Müzesi ve Sinagog, Erzurum'un tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan önemli yapılar arasında yer almaktadır. Çifte Minareli Medrese'nin mimarisi etkileyici ve görkemlidir, Vakıf Eserleri Müzesi ise tarihi eserlerin sergilendiği bir müze olarak ziyaretçilerini büyüler. Sinagog ise farklı bir kültürel yapı olarak dikkat çeker.

28 Eylül 2024
Selahattin Aktaş

Selahattin Aktaş

Ey şekvacı hasta! Senin hakkın şekva değil şükürdür, sabırdır. Çünki senin vücudun ve a'zâ ve cihazatın, senin mülkün değildir. Sen onları yapmamışsın, başka tezgâhlardan satın almamışsın. Demek başkasının mülküdür. Onların mâliki, mülkünde istediği gibi tasarruf eder. Yirmialtıncı Söz'de denildiği gibi, meselâ gayet zengin, gayet mahir bir san'atkâr; güzel san'atını, kıymetdar servetini göstermek için, miskin bir adama modellik vazifesini gördürmek maksadıyla, bir ücrete mukabil, bir saatçik zamanda, murassa' ve gayet san'atlı diktiği bir gömleği, bir hulleyi o fakire giydirir. Onun üstünde işler ve vaziyetler verir. Hârika enva'-ı san'atını göstermek için keser, değiştirir, uzaltır, kısaltır. Acaba şu ücretli miskin adam, o zâta dese: "Bana zahmet veriyorsun, eğilip kalkmakla verdiğin vaziyetten bana sıkıntı veriyorsun, beni güzelleştiren bu gömleği kesip kısaltmakla güzelliğimi bozuyorsun" demeye hak kazanabilir mi? Merhametsizlik, insafsızlık ettin diyebilir mi? İşte aynen bu misal gibi, Sâni'-i Zülcelal sana ey hasta! Göz, kulak, akıl, kalb gibi nuranî duygularla murassa' olarak giydirdiği cisim gömleğini, esma-i hüsnasının nakışlarını göstermek için, çok hâlât içinde seni çevirir ve çok vaziyetlerde seni değiştirir. Sen açlıkla onun Rezzak ismini tanıdığın gibi, Şâfî ismini de hastalığınla bil. Elemler, musibetler bir kısım esmasının ahkâmını gösterdikleri için, onlarda hikmetten lem'alar ve rahmetten şuâlar ve o şuâat içinde çok güzellikler bulunuyor. Eğer perde açılsa, tevahhuş ve nefret ettiğin hastalık perdesi arkasında, sevimli güzel manaları bulursun.Lemalar

2023:11:05 21:37:05
Serkan Peker

Serkan Peker

Pazartesi günü kapalı. Diğer günler 09.00 - 18.00 arası açık.Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakif Eserleri Müzesi 13.yy'in son çeyreginde yapilmistir. Medrese ilk defa Saltuklu devrinde yapilmaya baslanmis, ana eyvani hariç diger bölümleri yikilmis Ilhanlilar döneminde simdiki mevcut bina halini almistir. Osmanli padisahlarindan 4. Murad'in emri ile bir süre "Tophane" olarak, daha sonra da "Kisla" olarak kullanilan medrese, 1942-1967 yillari arasinda Erzurum Müzesi, bir dönem ise hem müze hem de resim sergi salon olarak hizmet vermistir. Bugün bu bina Vakiflara bagli döneminin tarihini ve sehrin dokusuna da vurgu yapan bir müze olarak kurgulanmistir.

2023:12:25 13:56:56
Alpaslan Pervin

Alpaslan Pervin

Gezimizin önemli noktalarından bir yapı. 3.yy. Selçuklu Türk eseri. Girişinde usta ve çırağının bezemesi farklı. Anlatıma göre: Çırak minaresinde hızlı ilerleyince böbürlenmiş, sonra hatasını anlayıp özür niteliğinde kapının sağındaki kabartmayı eksik bırakmış.Yapı iki katlı. Avlunun karşısında alt katta sanduka var.Anlatıma göre avluda göğü izleme amaçlı havuz varmış.

2023:12:28 16:37:25
obenkan seis

obenkan seis

Bu kadar geç gittiğim için kendime kızdım. Yüksek Türk kültürünün çok yüksek mimari eserlerinden. Bir göz bebeği gibi ,inci tanesi. Burayı görünce nasıl imparatorluklar kurup yıkan bir medeniyet olduğumuz anlaşılıyor eğitim eğitim eğitim...

2023:11:14 19:41:48
Burcu BATMAZ

Burcu BATMAZ

13. yy. eseri olan bu medrese iki katlı ve dört eyvanlıdır. Açık avlusu dört yandan revaklarla çevrilidir. Bu revaklar, size medresenin asırlar önceki samimi ve sarmalayıcı atmosferini solumanıza imkan tanıyor. Avlunun iki yanındaki öğretmen ve öğrenci odalarının engin kapıları oradan geçenlere tevazunun eşyadaki akislerini duyuruyor.Bu duyuştan sonra dışarı çıkanlar, bezemelerle karşılaşır.Bezemeler, dönemin estetik anlayışının en güzel temsillerindendir. Çifte minareye gelecek olursak üzerindeki işçilik rivayetlere konu olacak kadar sanatkârından söz ettirir.Medreseye gelip eyvanların birinde durmak ve hak için batıl ile savaşmaya niyet eden talebelerden biri olmak hayali günlerinizin tamamını sıralayacaktır.

2023:11:18 05:01:27

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık
  • Pazartesi Kapalı
  • Salı 09:00–18:00
  • Çarşamba 09:00–18:00
  • Perşembe 09:00–18:00
  • Cuma 09:00–18:00
  • Cumartesi Kapalı
  • Pazar 09:00–18:00

Erzurum Yakutiye 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Benzer İşletmeler :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı