Ulu Camii (Grand Mosque)

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 6 Yorum Ekle

Ulu Camii Diyarbakır

Ulu Camii, Diyarbakır şehrinde bulunan tarihi bir camidir. 639 yılında inşa edilen bu cami, Türkiye'nin en eski camilerinden biridir. Cami, Abbasi Halifesi Ebu'l-Asur Mansur tarafından yaptırılmıştır ve o zamandan beri birçok restore edilmiştir.

Fiyat politikası: Camiye giriş ücretsizdir.

Önemli Özellikler:

  • Osmanlı dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.
  • Caminin içindeki süslemeler ve detaylar oldukça etkileyicidir.
  • Caminin avlusunda bulunan tarihi mezar taşları ve sütunlar ziyaretçilerin ilgisini çeker.
Ulu Camii, tarihi ve mimari açıdan büyük bir öneme sahip olan bir yapıdır. Diyarbakır'ı ziyaret eden herkesin mutlaka görmesi gereken bir yerdir.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Tanıtım Videosu

Diyarbakır Sur Ulu Camii (Grand Mosque) Yorumlar - 1

user282884

Diyarbakır Ulu Camii, tarihi ve mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Caminin içindeki detaylar ve süslemeler gerçekten göz alıcı. Ayrıca avlusu ve çevresi de oldukça güzel düzenlenmiş. Diyarbakır'a yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

3 Eylül 2024
Muhammet Hanifi Çakmak

Muhammet Hanifi Çakmak

Diyarbakır Ulu Camii şehrin merkezinde yer alır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. MS 639 yılında Müslümanlar tarafından Diyarbakır feth edilmiş ve kentin en büyük kilisesi olan Mar Toma Kilisesi camiye çevrilmiştir. Anadolu’nun en eski camilerindendir. Müslümanlar tarafından 5. Harem-i Şerif (Mukaddes Mabed) olarak bilinir. 1091 yılında esaslı bir onarım geçirmiştir. Plan itibariyle Şam Emeviye Cami’nin Anadolu’ya yansıması olarak yorumlanır. Camiye Diyarbakır’da hüküm sürmüş bütün devletler büyük önem vermiş ve onarmışlardır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı Padişahlarından bir çoğuna ait kitabe ve fermanlar camiinin muhtelif yerlerinde görülmektedir.Diyarbakır ziyaretiniz de hem şehrin ortasında hemde diğer ziyaret yerlerine yakın olması sebebiyle kesinlikle ziyaret edilmesi, namazda kılınması gerekn bir yer. Tavsiye ederim.

2023:12:24 11:41:25
Figen Temel

Figen Temel

Bu kadar muhteşem bir yapı görmedim diyebilirim. Tarihi, mimarisi, bahçesi, güneş saati hepsi ama hepsi harika. Anlatacak kelime bulamıyorum. Diyarbakır'a gelip diğer yapıları görmeye vaktiniz yoksa bile burayı mutlaka ama mutlaka görmelisiniz.

2023:09:03 17:18:25
Dila Gi

Dila Gi

Etkiliyeci bir ortam, huzur içinde bir yer

2024:01:14 12:33:03
Gökhan TIĞ

Gökhan TIĞ

Pagan, Hristiyan ve İslam sentezi yapılarıyla görülmesi gereken bir yer.

2023:11:18 12:35:24
Hasan Ada

Hasan Ada

Diyarbakır Ulu Cami, Diyarbakır Kalesi'nin surları üzerinde Harput Kapısı ile Mardin Kapısı'nı birleştiren eksenin batısında yer alan cami. Gördüğüm en güzel camilerden bir tanesi. Mimarisi ve taş yapısı olarak çok güzel bir görsellik ortaya koyuyor. İçerisindeki tavanda edirnekâri işçiliğide göz kamaştırıyor. M.S. 639 yılında Diyarbakır'a egemen olan müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük mabedin (Martoma Kilisesi) camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. Daha sonra 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın buyruğu ile büyük bir onarım gördüğünü, değişik dönemlerde birçok kez onarım ve eklentilerle bugünkü şeklini aldığını kitabelerinden öğrenmekteyiz. 1115 yılında geçirdiği yangın ve deprem sonucu içerisindeki kemerler, sütunlar ve bezemeli taşlar hepsi yıkılmıştır. Dışarıda bulunan mermer taşları bu tarihten sonra yayılmıştır.

2023:05:27 15:20:38

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık

Diyarbakır Sur 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Benzer İşletmeler :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı