Mehemmed Abdal Türbesi

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 18 Yorum Ekle

Çankırı Mehemmed Abdal Türbesi

Çankırı şehrinde bulunan Mehemmed Abdal Türbesi, Anadolu'nun önemli tasavvuf şairlerinden biri olan Mehemmed Abdal'a adanmış bir türbedir. Türbe, ziyaretçilere manevi bir atmosfer sunmakta ve tarihi bir miras olarak önem taşımaktadır.

Tarihçe

Mehemmed Abdal Türbesi, 14. yüzyılda inşa edilmiştir ve zaman içinde birçok restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Türbe, Mehemmed Abdal'ın hayatı ve eserlerine adanmış bir anıt niteliği taşımaktadır.

Fiyat Politikası

Giriş ücreti: Ücretsiz

Önemli Özellikler

  • Tarihi ve kültürel bir miras
  • Manevi bir atmosfer
  • Mehemmed Abdal'a adanmış bir anıt
Çankırı Mehemmed Abdal Türbesi, ziyaretçilere tarihi ve manevi bir deneyim sunmaktadır. Mehemmed Abdal'ın eserlerine hayran olanlar veya tarihi mekanları keşfetmeyi sevenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Tanıtım Videosu

Çankırı Orta Mehemmed Abdal Türbesi Yorumlar - 1

user263404

Çankırı Mehemmed Abdal Türbesi Mezarlık, tarihi ve kültürel bir öneme sahip olan bir mekan. Türbenin mimarisi oldukça etkileyici ve ziyaretçiler için huzur verici bir atmosfere sahip. Mezarlık ise bakımlı ve düzenli bir şekilde korunuyor. Burada yatanların manevi değeri büyük olduğu için ziyaretçiler tarafından saygıyla karşılanıyor. Tarihe saygı duyan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir mekan.Puan : 4

13 Ağustos 2024
Murat Erdogan

Murat Erdogan

Çankırı ili Orta ilçesi Doğanlar köyü Mehemmed Abdal TürbesiSeyyid Hasan Gazi Hazretleri'nin oğludur. Mehmet Abdal, Abdal Musa'nın "Abdal" mahlaslı 6 kardeşinden en büyüğü olup, Hacı Bektaş Veli'nin amcaoğludur.Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevi'nin dervişleri köslerini atıp Anadolu'ya gelirlerken Seyit Mehmet Abdal Dede, Caber Türk Aşireti'nin imamı olarak, musahibi (kardeşliği) Seyit Cabbar Baba ile Anadolu'ya gelmişlerdir.Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'daki 66 halifesinden birisi de Seyyid Mehmet Abdal'dır.Seyit Mehmet Abdal Dede'nin verdiği Kara-cuk Dağı'nın cevheri olan taşını; Hacı Bektaş Veli, velilik gücüyle, bugünki ismi Orta ilçesinin Doğanlar köyüne (eski ismi Evrateli) göndermiştir. Mehmet Abdal Dede taşı, Hacı Bektaş Veli'nin söylenen yerde bularak oraya yerleşmiştir."Çerkeş Tarihi" isimli el yazması bir eserde, Mehmet Abdal'ın Çerkeş bölgesine irşat ile görevlendirildiği kayıtlıdır. Seyit Mehmet Abdal Dede, Anadolu'ya 1227 miladi yılında gelmiş ve Evrateli'ne yaklaşık 1270'li yıllarda yerleşmiş ve 1287'de Hakk'a yürüyerek Er Taşı'nın kıble yönünde yaklaşık elli metre uzağına defnedilmiştir.Seyit Mehmet Abdal'ın evlatlarının elinde 1224 tarihinde yazılmaya başlanan el yazması bir BUYRUK (Cafer-i Sadık'ın düzenlediği buyruklar) bulunmaktadır. Bunun dışında yine el yazması "Güvercin Gavsı" adlı bir eser olduğu söylenmektedir. Bunun, en son, evlatlarından Deli Hasan Dede'de olduğu belirlenmiştir. Aslı ele geçirilememiştir. Bu eser, Çapar'lı Ali Haydar Akyol tarafından, kendi görüşleri de katılarak Latin harfleriyle yeniden yazılmıştır.Mehmet Abdal Dede'nin kabri; evlatları, talipleri ve sevenleri tarafından yüzyıllardır ziyaret edilmektedir. Burada hacette ve niyazda bulunanların dileklerinin yerine geldiğine inanılır. Bu yatırda ayrıca adak kurbanları kesilir ve yağmur duası yapılır.Seyit Mehmet Abdal Dede'nin yatırı ve kösesi kabul edilen Er Taşı'nın etrafı 1996 yılının baharında evlatlarının önderliğinde bu ocağın taliplerince beton duvarlarla çevrilmiştir.

2018:06:02 20:40:55

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık

Çankırı Orta 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı