Surp Giragos Kilisesi

(1 Yorum)
0
Görüntülenme - 35 Yorum Ekle

Surp Giragos Kilisesi Batman

Surp Giragos Kilisesi, Batman şehrinde bulunan tarihi bir Ermeni kilisesidir. Kilise, 19. yüzyılda inşa edilmiş olup, Ermeni toplumunun dini ve kültürel merkezi olarak hizmet vermektedir.

Tarihçe

Surp Giragos Kilisesi, 1872 yılında inşa edilmiştir ve o zamandan beri Ermeni toplumunun önemli bir ibadet yeri olmuştur. Kilise, zamanla restore edilerek günümüze kadar gelmiştir.

Fiyat Politikası

Kilise ziyaretleri ücretsizdir ve herkesin ziyaretine açıktır.

Önemli Özellikler

  • Tarihi bir Ermeni kilisesi olması
  • Kültürel ve dini etkinliklere ev sahipliği yapması
  • Mimari açıdan önemli bir yapı olması
Surp Giragos Kilisesi, Batman şehrindeki tarihi ve kültürel mirası keşfetmek isteyen herkes için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Kilise, ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunmaktadır.
Siteyi ziyaret et

Etiketler

Tanıtım Videosu

Batman Sur Surp Giragos Kilisesi Yorumlar - 1

user192779

Batman Surp Giragos Kilisesi, tarihi ve mimari açıdan oldukça etkileyici bir yapıya sahip. Kilisenin detaylı işlemeleri ve zarif tasarımı göz alıcı. Ayrıca kilisenin iç mekanı da oldukça etkileyici ve huzur verici bir atmosfere sahip. Tarihi ve kültürel değeri yüksek olan bu kiliseyi ziyaret etmek gerçekten büyük bir keyif. Puan : 5

1 Haziran 2024
Emin Kaya

Emin Kaya

Bir sürü kilise gördüm ama bu kadar büyük, güzel korunan ve büyüleyenine ilk defa rastladım. İçerideki çizimler, tavan yapısı, ferah ve bakımlı olması beni çok etkiledi. Bahçe tarafında bulunan çeşmesi ve çevresi çok iyi korunmuş, biraz dolaştıltan sonra insan kendisini geçmişte hissediyor. Kesinlikle görülmesi gereken bir yer.

2023:12:17 22:41:24
REMZİ BALAY

REMZİ BALAY

Diyarbakır Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare Camii'nin yakınında yer almakta. Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Cemaatinin camisi olarak kabuledilir. 16. Yüzyılda yapılan kilise 1881 yılında tamamen yanmış, harap olmuş. 1883 yılında tekrar yapılmış. Birinci Dünya Savaşında Alman Subayların karargahı olarak kullanılmış. 1913 yılında yıldırım düşmesi sonucu eski çan kulesi yıkılmış. 1960 yılına kadar çeşitli depolar olarak değişik amaçlı kullanılan kilise bu tarihte Diyarbakır Ermeni Cemaatine teslim edilmiş. 2012 yılında daha sonrada 2022 kilise esaslı bir restorasyon ile tekrar açılışı yapılmış. Kilisenin özellikle çan kulesi görülmeye değer. Binasıda, iç tarafıda bir o kadar güzel.

2023:11:08 13:22:06
Hıfzı Şimşek

Hıfzı Şimşek

Ermeni cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesi konumunda kabul edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi, İnciciyan’ın verdiği bilgiye göre 16. yüzyılda inşa edilmiştir. İnciciyan, 1518 yılında Sen Teodaros Kilisesi’nin camiye dönüştürülmesinden sonra, kiliseye ait mezarlığın içinde Surp Giragos Kilisesi’nin inşa edildiğini ifade etmektedir. Kilise, 1722 yılında dönemin metropoliti Bedros Vartabed tarafından geniş çaplı bir restorasyona tabi tutulmuştur

2023:10:23 11:38:40
Merve Aktay

Merve Aktay

Giriş ücretsiz. Ermeni cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük kilisesiymiş büyüleyici görülmesi gereken bir değer.

2024:01:15 11:31:45
Gezen Turist

Gezen Turist

Balıkçılarbaşı’nda Şeyh Matar Cami yakınlarında Özdemir mahallesinde yer almaktadır. Tapu Kayıtlarına göre Ortodoks Ermenilerin kullandığı bir kilisedir. Kilisenin hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Bu kilisenin adına ilk kez 1610-1615 tarihleri arasında Polonyalı Simeon’un Seyahatnamesinde rastlanmıştır. Ermeni mimari tarihinin önemli eserlerinden birisi olan Surp Giragos Kilisesi Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesidir. Ermeni Patriği Bedros Vartabet tarafından 1722 yılında restore edilmiş daha sonra 1729 yılında Ermeni mimarlar Şahin, Saruhan ve Yarem tarafından daha da büyütülerek tekrar inşa edilmiştir. 10 Haziran 1881 yılındaki büyük yangında tamamen harap olmuşsa da 1883 yılında tekrar inşa edilmiştir. Bu tarihi bilgilere kilise duvarlarına yerleştirilen 9 adet taş kitabelerden günümüze ulaşmıştır. Kilise 1960 yılına kadar askeri depo olarak değişik amaçlarla kullanıldıktan sonra Diyarbakır Ermeni Cemaatince devralınmıştır. Yapı üzerinde kısmi onarımlar yapılarak asıl işlevine kavuşturulmuştur. Heybetli bir görüntüye sahip olan kilise, doğu batı doğrultusunda uzanmaktadır. Yapıya giriş batı yönünden sağlanmaktadır. Kilise narteks, naos, kadınlar mahfili, apsit, günümüzde mevcut olmayan çan kulesi ve müştemilatlarından oluşmaktadır. Kilisenin soğan başlı ilk çan kulesi yıldırım çarpması sonucunda yıkılınca yerine bir Ermeni taş ustası tarafından eskisinden daha görkemli, 29 metre yüksekliğinde yenisi inşa edilmiştir. Bu yeni kuleye meşhur Zilciyan’ların döktüğü çan takılmıştır. En üstüne 3 metrelik 24 ayar altın haç yerleştirilmiş, 1914 yılında top ateşiyle yıkılmıştır. 1915 yılından zarar gören kilise 1. Dünya Savaşı sırasında Alman subaylar tarafından karargah olarak kullanılmıştır. Savaş sonrası bezdeposu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde toprak olan tavanı çökmüştür. Sütunları, kemerleri ve apsislerinden beşi ayakta kalabilmiştir. Diyarbakır Büyükşehir Belediye’si tarafından 2011 yılı sonu itibariyle kilisenin restorasyonunu bitirilip ibadete açılmıştır.

2023:07:31 14:46:12

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık

Batman Sur 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Benzer İşletmeler :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı