Hacı Musa Cami

(0 Yorum)
0
Görüntülenme - 33 Yorum Ekle

Altındağ Ankara Hacı Musa Cami Yorumlar - 0

Mfa23_

Mfa23_

Demirtaş mahallesinde, Eskiyol ile Küçükgelin sokaklarının kesiştiği köşede bulunmaktadır. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen yapının kitâbesindeki tarihi Mübârek Galib 825 (1422), İbrahim Hakkı Konyalı 895 (1489-90), Gönül Öney ise 865 (1460-61) olarak tesbit etmiştir. Kitâbede yapının Seyfeddin b. el-Hâc Mûsâ tarafından yaptırıldığı bildirilir. Gönül Öney caminin XV. yüzyıl yapısı olduğunu kabul etmemekte, yapıya XVII-XVIII. yüzyıl tarihlemesini yakıştırarak kitâbenin daha eski bir binadan alınıp buraya yerleştirilmiş olabileceğini ileri sürmektedir. Fakat camideki klasik döneme işaret eden ayrıntı ve süslemeler bu görüşe katılmaya imkân vermez.Hacı Mûsâ Camii’nde kapının yanında bulunan ikinci bir kitâbe, yapının 1342 (1923-24) yılında evkaf idaresi tarafından tamir edildiğini bildirmektedir. Halen görülen üç kemerli son cemaat yerinin bu tamir sırasında ilâve edildiği kabul edilir. Buranın üstüne, üç pencereden ışık alan ve caminin mimari karakterine uymayan bir mahfil katı eklenmiştir.

2023:12:25 11:06:20
Sena

Sena

600 yıllık tarih kokan bir cami 🕌 bu kadar yakın olup ilk defa gittim.

2023:12:20 07:40:45
Sümeyye A

Sümeyye A

Önünden geçtiğim ancak bugün fark etttiğim Kadim cami. Ahşap tavanı ahşap merdiveni ve eyvanlarıyla klasik bir cami. Mihrapta eskiden boyanmış olan kısım sanırım restorasyonda silinmiş. Buram buram tarih kokan mekan.

2022:09:20 16:42:55
Emre KÜÇÜK

Emre KÜÇÜK

Altındağ Belediyesi’nin güney tarafındaki yolun altında, Eski Yol Caddesinde bulunan Hacı Musa Camisi, üzerinde yazan kitabeye göre Hacı Musa oğlu Seyfeddin tarafından 1432 yılında yaptırıldı.Giriş kapısının üzerinde alçı çerçeve içerisinde sülüs yazı ile iki satırlık kitabesi vardır.Kapının sağında yine alçı bir çerçeve içerisinde rik’a ile yazılmış üç satırlık kitabesi bulunmaktadır.Cümle kapısı cevizden olup, oymalarla süslenmiştir.Korkuluk şebekelerinden soldan üçü kezalik, sağdan üçü sonradan yapılmıştır.Cami, 17. ve 18. yüzyıllarda tamirat görmüştür.1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan cami, şimdi ise Altındağ Belediyesi tarafından onarıldı.Cami, dikdörtgen planlı, çatılı, ahşap yapısı ile dikkat çeken bir yapıdır.Duvarları taş temel üstüne oturan kerpiç örgülü ve sıvalıdır.Cami ortada iki sütuna, yanlarda duvarlara oturmakta, tuğla örgülü üç sivri kemerle dışa açılıyor.Kemer araları sonradan camekanla kapatıldı.Son cemaat yerinin üst katına mahfel uzatıldığından cephenin üstüne üç adet pencere açıldı.Son cemaat yerinin iki yanı kapalıdır.Pencerelerin üzerinde Kelime-i Tevhit yazılıdır.Son cemaat yeri iki kısa sütun ve üç tuğla kemere dayanan bir saçak ile örtülmüştür.

2019:03:29 22:36:05
The President

The President

Şehrin kadim camiilerinden...Özellikle Orjinal ceviz kapısı dikkat çekici... Camii iç tezyin ve süslemelerinin büyük kısmı bugüne ulaşamamış. Bunu mihraptan rahatlıkla anlıyorsunuz. Mihrabın restorasyon öncesi hallerini üst kısımda bırakılan alanda anlayabilirsiniz. Büyük ihtimal 18.yy ve 19.yy pencere kenar süslemeri de dikkat çekici.Velhasılı kelam eski Ankara'ya ait bu kadim camimiz ziyaret edelim. O huzurlu atmosferi hissedelim.

2022:06:11 08:40:25

İnceleme Ekle ve Değerlendir

Bu yer için puanınız :

Mesai Saatleri :

Açık

Altındağ Ankara 1 Haftalık Hava Durumu :

Konum / İletişim :

Öne Çıkan Şehirler

Şehirler Kataloğu

Türkiye'nin her şehrini keşfetmek için en iyi kaynak burada. Kullanıcılarımızdan ve dostlarımızdan gelen önerilerle, Türkiye'nin dört bir yanındaki şehirler hakkında en güncel bilgilere sahip olun. Her şehrin kendine özgü güzelliklerini, lezzetlerini ve sürprizlerini keşfedin. Türkiye'nin her bir şehrini daha iyi anlamak için buradayız. Planlarınızı yaparken rehberimize göz atın ve unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşayın. Türkiye'nin çeşitliliğini ve zenginliğini keşfedin. Bize katılın ve Türkiye'nin şehirlerine dair içeriklerimizden ilham alın.

Hepsini gör
İşletme Sahibi ile Sohbet Et

rehber

Çevrimiçi Dışı